x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziţia, din nou în stradă

Opoziţia, din nou în stradă

de Marina Constantinoiu    |    12 Apr 2009   •   00:00
Opoziţia, din nou în stradă
Sursa foto: Denis Sinyakov/Reuters

Cele trei partide de opoziţie din Republica Moldova, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră vor organiza azi în centrul Chişinăului un miting de protest, anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă.



"Va fi un protest paşnic de exprimare a dezacordului cu acţiunile autorităţilor" împotriva participanţilor la mitingurile din 6 şi 7 aprilie, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, potrivit Mediafax. La rândul său, Jurnal de Chişinău anunţă că protestul va începe la ora 11:00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind autorizat de Primărie.

Cele trei partide de opoziţie acuză guvernarea comunistă de instaurarea unui climat de teroare în ţară şi cer UE, Consiliului Europei şi SUA să intervină pentru stoparea represiunilor autorităţilor.

TEROARE. Opoziţia cere încetarea imediată a persecuţiilor împotriva instituţiilor mass-media, oprirea urmăririi şi arestării jurnaliştilor, precum şi expulzarea jurnaliştilor străini. Cele trei partide acuză guvernarea comunistă de "crimă împotriva statului şi a cetăţenilor", denunţând extinderea "terorii pe întreg teritoriul" ţării.

Între timp, însă, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a confirmat victoria Partidului Comuniştilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie şi a transmis procesul-verbal al scrutinului Curţii Constituţionale pentru aprobarea definitivă, a anunţat comisia, citată de Interfax în pagina electronică. Potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor, aprobate sâmbătă de comisie, Partidul Comunist câştigă 49,48% din voturi, Partidul Liberal 13,14%, Partidul Democrat Liberal 12,43%, iar Alianţa Moldova Noastră 9,77%.

A CĂPĂTAT ARIPI. Preşedintele Voronin a căpătat, astfel, un suflu în plus pentru a afirma necesitatea "tragerii la răspundere" în conformitate cu legislaţia în vigoare a organizatorilor protestelor de la Chişinău, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Voronin a acuzat acţiunea "forţelor care vor să priveze ţara de perspectiva europeană", să o "facă ostatică situaţiei geopolitice" şi să o "priveze de independenţă" şi a subliniat necesitatea eforturilor de pedepsire a acestora, se arată în comunicatul Preşedinţiei. În plus, Voronin a discutat la telefon cu Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, căruia i-a transmis solicitarea ca UE să trimită o misiune la Chişinău care "să constate la faţa locului situaţia reală a lucrurilor". De asemenea, şeful statului a exprimat disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a prezenta instituţiilor europene materiale, inclusiv foto şi video, referitoare la acţiunile de protest.

×
Subiecte în articol: externe