x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opt corpuri ale unor presupuşi nord-coreeni, descoperite pe o barcă

Opt corpuri ale unor presupuşi nord-coreeni, descoperite pe o barcă

27 Noi 2017   •   17:34
Opt corpuri ale unor presupuşi nord-coreeni, descoperite pe o barcă

Opt corpuri ale unor presupuşi nord-coreeni, devenite parţial schelete, au fost descoperite luni într-o mică barcă de lemn pe o plajă la Marea Japoniei de Garda de Coastă a Japoniei (JCG), relatează Reuters. 
     
Ambarcaţiunea a ajuns pe ţărm la 70 km nord de un port de agrement unde poliţia a găsit săptămâna trecută opt bărbaţi care au declarat că erau din Coreea de Nord. Poliţia a explicat că ei păreau a fi pescari a căror barcă, găsită în apropiere, a eşuat. 
     
Garda de Coastă a anunţat că încearcă să stabilească cetăţenia celor opt bărbaţi ale căror corpuri au fost găsite în barcă. 
     
Corpurile a doi bărbaţi, de asemenea parţial schelete, au fost de asemenea găsite în weekend pe malul vestic al Insulei Sado din Marea Japoniei. 
     
Deşi naţionalitatea acestor doi nu a fost încă stabilită, aparente ţigări nord-coreene şi veste de salvare cu litere coreene au fost găsite în apropiere, a anunţat postul JCG din Sado. 
     
Atât poliţia locală, cât şi JCG au declarat că cei doi ar fi putut fi din Coreea de Nord. 
     
Incidentele au loc într-o perioadă de creştere a tensiunii în legătură cu programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete după ce preşedintele american Donald Trump a desemnat din nou Phenianul ca fiind un susţinător al terorismului de stat, permiţând Statelor Unite să impună noi sancţiuni. 
     
Experţii afirmă că deficitul de alimente din Coreea de Nord ar putea fi în spatele acestei serii de accidente implicând vase nord-coreene. 
     
"Coreea de Nord îşi forţează oamenii să adune cât mai mult peşte", a declarat Seo Yu-suk, director de cercetare al Institutului de Studii Nord-Coreene din Seul, notând că micile şi vechile ambarcaţiuni nord-coreene care plutesc dincolo de apele de coastă sunt vulnerabile la vremea rea. 
     
Potrivit lui Yoshihiko Yamada, profesor la Universitatea Tokai din Japonia, pescarii din Marea Japoniei tocmai au intrat într-un sezon de condiţii meteorologice ostile. 
     
Un total de 43 de nave de lemn, presupuse a proveni din Peninsula Coreea, au fost văzute în largul coastelor japoneze din ianuarie până pe 22 noiembrie în acest an, comparativ cu 66 de ambarcaţiuni pe tot parcursul anului trecut, a precizat Garda de Coastă.

AGERPRES

×