x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pacea relativă din Irlanda de Nord, aruncată în aer de Brexit

Pacea relativă din Irlanda de Nord, aruncată în aer de Brexit

10 Apr 2021   •   22:30
Pacea relativă din Irlanda de Nord, aruncată în aer de Brexit
Sursa foto: observator.tv

Premierul irlandez, Micheal Martin, a avertizat astăzi asupra unei „spirale” care ameninţă pacea în provincia britanică Irlanda de Nord, după aproape zece zile de violenţe, într-un climat de tensiuni exacerbate de Brexit, relatează AFP.

Sâmbătă se împlinesc 23 de ani de la încheierea Acordului din Vinerea Mare, din 1998, ce a pus capăt confruntărilor sângeroase care i-au opus timp de trei decenii pe republicani, în special catolici partizani ai reunificării cu Irlanda, şi unioniştii protestanţi, susținători ai apartenenţei la Regatul Unit. Confictul s-a soldat cu aproximativ 3.500 morţi.

„Avem datoria, pentru generaţia acordului şi pentru generaţiile viitoare, să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată a uciderilor sectare şi a discordiilor politice”, a avertizat Martin. „Cei dintre noi cu responsabilităţi politice avem sarcina de a ne juca rolul şi de a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.

De mai multe zile, provincia britanică a fost zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecinţele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare şi amărăciune. Zeci de poliţişti au fost răniţi.

Unioniştii au cerut vineri ca protestele să înceteze din „respect pentru regină şi familia regală”, după moartea soţului reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip, la 99 de ani.

Cu toate acestea, ciocniri au avut loc vineri seara, dar de o amploare mai mică decât în cursul săptămânii.

×
Subiecte în articol: irlanda de nord