x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa a folosit un cuvânt vulgar în italiană pentru a se referi la persoanele LGBT

Papa a folosit un cuvânt vulgar în italiană pentru a se referi la persoanele LGBT

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   11:30
Papa a folosit un cuvânt vulgar în italiană pentru a se referi la persoanele LGBT
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc a folosit un termen extrem de disprețuitor la adresa comunității LGBT în timp ce a reiterat, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii italieni, că persoanelor gay nu ar trebui să li se permită să devină preoți, a relatat presa italiană, citată de Reuters.

La Repubblica și Corriere della Sera, cotidienele italiene cu cel mai mare tiraj, l-au citat pe Papa spunând că seminariile, sau colegiile preoțești, sunt deja prea pline de „frociaggine”, un termen vulgar italian care se traduce aproximativ prin „poponari”.

Vaticanul nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

La Repubblica a atribuit relatarea smai multor surse anonime, în timp ce Corriere a spus că afirmația a fost susținută de câțiva episcopi anonimi, care au sugerat că Papa, ca argentinian, ar fi putut să nu-și dea seama că termenul italian pe care l-a folosit este ofensator.

Site-ul de bârfe politice Dagospia a fost primul care a relatat despre presupusul incident, despre care se spune că ar fi avut loc pe 20 mai, când Conferința episcopală italiană a deschis o adunare de patru zile cu o întâlnire nepublică cu Suveranul Pontif.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, a fost creditat până în prezent ca fiind cel care a determinat Biserica Romano-Catolică să adopte o abordare mai primitoare față de comunitatea LGBT.

În 2013, la începutul papalității sale, el a declarat: „Dacă o persoană este homosexual și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să judec?”, în timp ce anul trecut a permis preoților să binecuvânteze membrii cuplurilor de același sex, declanșând o reacție conservatoare substanțială.

Cu toate acestea, el a transmis un mesaj similar cu privire la seminariștii homosexuali - mai puțin termenul vulgar raportat acum - atunci când s-a întâlnit cu episcopii italieni în 2018, spunându-le să verifice cu atenție candidații la preoție și să respingă orice persoană suspectată de homosexualitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: papa francisc lgbt