x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc trimite investigatori pentru a investiga scandalul sexual din Chile

Papa Francisc trimite investigatori pentru a investiga scandalul sexual din Chile

31 Mai 2018   •   20:50
Papa Francisc trimite investigatori pentru a investiga scandalul sexual din Chile

Papa Francisc îi trimite pe cei mai buni doi investigatori de la Vatican în problema abuzurilor sexuale înapoi în Chile pentru a colecta mai multe informaţii despre criza cu care se confruntă Biserica Catolică din această ţară, a informat joi Vaticanul. 

Arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta şi părintele Jordi Bertomeu, un oficial al Vaticanului, se vor concentra pe dioceza din Osorno în sudul Chile, care aparţine episcopului în jurul căruia s-a declanşat scandalul. 

Scopul acestei misiuni, care va începe în următoarele zile, este acela de a ''progresa în procesul de remediere şi de vindecare a victimelor abuzurilor'', se arată în declaraţie. 

La începutul acestui an, cei doi investigatori au redactat un raport de 2.300 de pagini pentru papă după ce au vorbit cu victime, martori şi alţi enoriaşi. 

La 18 mai, toţi cei 34 de episcopi din Chile şi-au înaintat demisiile după ce au luat parte la o şedinţă cu papa Francisc desfăşurată la Vatican pe tema muşamalizării abuzurilor sexuale din Chile. 

Suveranul pontif nu a anunţat încă dacă va accepta vreuna dintre demisii. 

Scandalul îl vizează pe părintele Fernando Karadima, care, în cadrul unei investigaţii a Vaticanului din 2011, a fost găsit vinovat de abuzuri comise asupra băieţilor în Santiago, în anii '1970 şi '1980. În vârstă de 87 de ani, preotul se află acum într-o azil din Chile. Acesta şi-a susţinut mereu nevinovăţia. 

Victimele l-au acuzat pe episcopul Juan Barros de Osorno că ar fi fost martor la abuzuri, dar că nu ar fi făcut nimic să le oprească. Barros, care s-a aflat printre clericii demisionari, a negat acuzaţiile. 

În timpul vizitei pe care a realizat-o în Chile în luna ianuarie, papa Francisc l-a apărat cu convingere pe Barros, respingând acuzaţiile împotriva acestuia ca fiind ''calomnioase''. 

La câteva zile după întoarcerea sa la Roma, papa, menţionând noi informaţii, i-a trimis pe Scicluna şi pe Bertomeu, care este spaniol, în Chile. 

O parte dintre informaţiile aflate de aceştia au fost incluse într-un document incriminator de zece pagini, care a fost prezentat episcopilor atunci când aceştia au ajuns la Roma. În raport, papa spunea că se simte ''ruşinat'' de presiunea care a fost exercitată în scopul evitării anchetări faptelor de abuz, adăugând că unor clerici le-a fost teamă să îşi asume răspunderea şi să se confrunte cu ''ramificaţiile răului''. 

Suveranul pontif a spus şi că au fost distruse documente. 

În declaraţia dată joi publicităţii la Vatican se mai menţionează că Suveranul pontif pregăteşte o scrisoare despre acest scandal care va fi adresată tuturor catolicilor din Chile. 

În luna aprilie, papa a primit trei presupuse victime ale lui Karadima, care nu fac parte din rândul clerului, urmând ca în acest weekend să se întâlnească cu preoţi abuzaţi de Karadima pe când aceştia erau tineri.AGERPRES

×