x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papandreu nu va schimba Grecia într-o sută de zile

Papandreu nu va schimba Grecia într-o sută de zile

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2009   •   00:00

Noul premier socialist grec Georgios Papandreu, care şi-a preluat mandatul astăzi, le-a promis concetăţenilor săi că le va da puţin "timp să respire", înainte de a da piept cu realităţile economice alarmante, provocate de cheltuielile publice foarte mari şi de creşterea deficitului public.

Papandreu a mai anunţat un "plan de acţiune de 100 de zile", pentru redresarea economiei, care cuprinde şi un pachet de stimulente financiare de până la 3 miliarde de euro, reforme fiscale şi investiţii în infrastructura ţării, scrie Associated Press. "Nu vom schimba Grecia în 100 de zile", a declarat el după întâlnirea cu membrii cabinetului său, care au fost şi ei învestiţi oficial. "Dar vom da ţării suficient timp ca să respire şi să îşi adune forţele pentru importantul pas înainte pe care trebuie să-l facă", a adăugat premierul.

În discuţiile avute cu cei 36 de membri ai cabinetului său, Papandreu a promis că va lupta pentru anihilarea corupţiei, va extinde responsabilitatea guvernului său şi va promova o dezvoltare a ţării cu promovarea şi respectarea normelor de protecţie a mediului. "Va exista transparenţă peste tot, în toate deciziile privind managementul fondurilor, până la ultimul euro (...) Cetăţenii au dreptul să ştie pe ce se duc banii lor", a mai spus Papandreu. El a promis şi creşterea salariilor în sectorul public, pentru a contracara inflaţia, dar şi impozite mai mari pentru cei bogaţi.

DINASTIE POLITICĂ
PASOK, partidul lui Papandreu, a câştigat de departe alegerile de săptămâna trecută, în timp ce conservatorii au suferit o înfrângere umilitoare în faţa socialiştilor, care s-au întors în Parlament, după cinci ani în opoziţie, cu un număr confortabil de mandate - 160 de locuri, din cele 300, cât are Legislativul de la Atena.

Papandreu preia şi portofoliul de ministru de Externe, poziţie pe care a mai ocupat-o şi în fostul guvern socialist. Georgios Papandreu, care s-a născut în Statele Unite, provine dintr-o "dinastie" politică de premieri greci, atât tatăl, cât şi bunicul său ocupând aceste funcţii.

×
Subiecte în articol: externe