x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentar ucrainean din partidul la putere: "România şi Ungaria au pretenţii teritoriale faţă de Ucraina"

Parlamentar ucrainean din partidul la putere: "România şi Ungaria au pretenţii teritoriale faţă de Ucraina"

de Istvan Deak    |    25 Mar 2012   •   12:14
Parlamentar ucrainean din partidul la putere: "România şi Ungaria au pretenţii teritoriale faţă de Ucraina"

Liderul fractiunii parlamentare a Partidului Regiunilor aflat la conducerea Ucrainei, Aleksandr Efremov, a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca vecinii din Vest, Romania si Ungaria, au pretentii teritoriale evidente fata de Ucraina. 'Mai multe tari si-au manifestat pretentiile teritoriale fata de tara noastra. Dintre acestea, Romania si Ungaria si-au exprimat, in mod deschis, pretentiile. Tocmai de aceea, Guvernul Ucrainei nu poate sta impasibil \n fa]a acestor manifestari si fenomene. Autoritatile abilitate au obligatia sa vegheze asupra teritoriilor in cauza si sa reactioneze prompt cand va fi cazul', a declarat Eframov, citat de agentia rusa Rosbalt.

Nu a oferit detalii
Deputatul ucrainean a refuzat sa detalieze acuzatiile sale, insa analistii politici ungari sustin ca teama Ucrainei este in crestere, dupa ce Ungaria si-a anuntat sprijinul pentru obtinerea autonomiei teritoriale in zonele cu populatie preponderent maghiara.

Un alt motiv este usurinta cu care cetatenii de etnie maghiara din afara granitelor Ungariei pot solicita si obtine cetatenia maghiara. 'Ucraina si-a manifestat de mai multe ori ingrijorarea fata de modul in care Ungaria sustine autonomia minoritatilor maghiare din afara granitelor, dar si fata de usurinta cu care acestea pot obtine cetatenia maghiara. Mentalitatea ucraineana este aceea ca, daca statul asigura toate conditiile pentru un trai decent al populatiei, atunci mirajul unei vieti mai bune in strainatate isi pierde farmecul', a declarat un analist politic pentru portalul de stiri Hir24.

Sprijin pentru autonomie
Ipoteza lansata de Aleksandr Efremov este confirmata partial si de ambasadorul Ungariei la Kiev, Bayer Mihaly. Acesta a declarat portalului de stiri ucrainean weekly.ua ca Budapesta sprijina toate initiativele ce au drept scop obtinerea autonomiei in bazinul carpatic. 'In cadrul ultimei sedinte, Guvernul ungar a promis sprijin acelor initiative care pornesc din partea liderilor politici legitimi ai maghiarilor din bazinul carpatic. Aceste initiative apartin unuia dintre cele doua partide ale minoritatii maghiare din bazinul carpatic. Guvernul ungar asigura sprijinul pentru aceste initiative, insa nu poate fi vorba despre nici o disidenta separatista', a declarat Bayer. Acesta a adaugat ca ingrijorarea Ucrainei fata de posibilitatea ca navigatia pe Tisa sa ofere etnicilor maghiari sperante de alipire a anumitor teritorii la Ungaria este nefondata. 'In vorbe, ne putem inchipui multe. Nu putem nega ca exista Republica Autonoma Crimeea, asa cum exista si alte exemple de autonomie in Europa. In Moldova s-a obtinut autonomia G`g`uziei, de exemplu. Ca sa fim bine intelesi, Ungaria nu are nici o pretentie teritoriala fata de Ucraina', a declarat Bayer. Conform portalului weekly.ua, in Ucraina traiesc 156.600 de etnici maghiari, dintre acestia 151.500 locuiesc in bazinul carpatic si se opun cu desarvarsire asimilarii.

×