x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European cere o mai bună protecţie a cetăţenilor faţă de radiaţiile electromagnetice

Parlamentul European cere o mai bună protecţie a cetăţenilor faţă de radiaţiile electromagnetice

02 Apr 2009   •   00:00

Parlamentul European (PE) solicită o mai bună protecţie a cetăţenilor faţă de radiaţiile electromagnetice, o cercetare mai activă pentru a aborda potenţialele probleme de sănătate, precum şi reconsiderarea limitelor câmpurilor electromagnetice europene, potrivit unui comunicat al instituţiei.



PE susţine, într-un Raport citat în comunicatul de joi, că tehnologia aparatelor fără fir - telefoane mobile, WiFi-WiMax-Bluetooth, sau telefoane cu bază fixă DECT - emite câmpuri electromagnetice (CEM) care pot avea efecte adverse asupra sănătăţii umane, astfel că instituţia cere o mai bună protecţie a cetăţenilor faţă de radiaţiile electromagnetice.

Pentru ameliorarea constantă a informării consumatorilor, în opinia PE este necesară modificarea normelor tehnice ale Comitetului european de standardizare electrotehnică, în vederea impunerii obligaţiei de menţionare pe etichete a puterii de emisie şi a faptului că orice aparat care funcţionează fără fir emite microunde.

Deputaţii europeni propun ca publicului să-i fie puse la dispoziţie hărţi de prezentare a expunerii la linii de înaltă tensiune, radiofrecvenţe şi microunde, în special cele produse de stâlpii de telecomunicaţii, releele radio şi antenele de telefonie. Aceste informaţii ar trebui, în opinia PE, să fie prezentate pe o pagină de internet pentru a fi consultate uşor de către public şi pentru a fi diseminate prin mijloacele de comunicare.

Potrivti documentului, deputaţii invită Consiliul şi Comisia, în coordonare cu statele membre şi Comitetul Regiunilor, să sprijine adoptarea şi aplicarea unei norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor în cazurile de extindere a reţelei de linii de energie electrică de înaltă tensiune.

"Actorii industriali, precum şi administratorii infrastructurilor relevante ar putea avea în vedere elaborarea unor prevederi referitoare la distanţa între locul în cauză şi emiţătoare sau altitudinea locului vizat faţă de altitudinea antenei-releu şi direcţia antenei emiţătoare faţă de spaţiile rezidenţiale, pentru a oferi garanţii şi a proteja populaţia care locuieşte în apropierea acestor echipamente", arată documentul PE.

Parlamentarii europeni solicită plasarea "optimă" a stâlpilor şi transmiţătoarelor şi fac apel la partajarea lor de către furnizori.

În document se denunţă anumite campanii de comercializare "deosebit de agresive" ale operatorilor de telefonie, cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an şi a altor ocazii speciale, cum ar fi vânzarea telefoanelor mobile destinate exclusiv copiilor sau pachetele cu minute gratuite create pentru adolescenţi.

De asemenea, parlamentari europeni remarcă faptul că societăţile de asigurări au tendinţa de a exclude acoperirea riscurilor legate de CEM în cadrul poliţelor de responsabilitate civilă, ceea ce înseamnă, în mod evident, că asiguratorii europeni pun deja în practică viziunea lor asupra principiului precauţiei.

Raportul PE a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 22 împotrivă şi opt abţineri.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe