x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European cere României continuarea investigaţiilor privind închisorile secrete ale CIA (VIDEO)

Parlamentul European cere României continuarea investigaţiilor privind închisorile secrete ale CIA (VIDEO)

de Veronica Micu    |    11 Sep 2012   •   12:51
Parlamentul European cere României continuarea investigaţiilor privind închisorile secrete ale CIA (VIDEO)

Mai multe guverne ale statelor membre UE au fost acuzate ca refuza sa-si ceara scuze in urma acuzatiilor ca ar fi complotat cu CIA pentru gazduirea unor inchisori secrete, informeaza BBC News. Dezbaterile de luni din Parlamentul European s-au concentrat pe un raport al Comitetului pentru Libertati Civile, care a luat in consideratie acuzatii ce vizeaza tari precum Romania, Polonia si Lituania.

Raportul arata ca trebuie sa existe investigatii oficiale in ceea ce priveste rolul tarilor UE, comisarul european pentru Justitie Viviane Reding cerand tarilor implicate sa desfasoare "investigatii independente si impartiale ale adevarului".

Totodata, Comitetul a precizat ca unele guverne banuite s-au dovedit necooperante. Un comitet al Parlamentului lituanian a ajuns la concluzia ca CIA nu a avut inchisori in tara respectiva, iar Romania si Polonia neaga ca ar fi gazduit astfel de centre de detentie.

Guvernul Statelor Unite ale Americii nu a negat ca a transportat prizonieri in toata lumea, cu toate ca insista ca niciodata nu a autorizat utilizarea torturii.

Astazi, raportul a fost adoptat cu 568 "pentru" si 34 "impotriva".

×