x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European: Federația Rusă a fost declarată stat sponsor al terorismului

Parlamentul European: Federația Rusă a fost declarată stat sponsor al terorismului

de Redacția Jurnalul    |    23 Noi 2022   •   14:45
Parlamentul European: Federația Rusă a fost declarată stat sponsor al terorismului
Sursa foto: Hepta

Parlamentul European a votat pentru declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

Rezoluția a fost votată de 494 de eurodeputați, 58 au fost împotrivă și 44 s-au abținut. În document se arată că atacurile și victimele civile făcute de forțele ruse în Ucraina, precum și distrugereea infrastructurii critice aduc atingere dreptului umanitar și internațional și sunt fapte de terorism și reprezintă crime de război. 

Legislativul european vrea un cardu juridic pentru a declara Rusia stat terorist, lucru solicitat insistent de Ucraina.

Totodată, PE cere Consiliului European să includă Grupul Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat, dar şi alte grupări paramilitare, pe lista organizațiilor teroriste. 

Totodată, Parlamentul European insistă pentru izolarea internațională a Rusiei și restricționarea apartenenței la organizații precum calitatea de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Totodată, media rusă de stat să fie interzisă în blocul comunitar. O altă cerință privește un al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Mai mult, legislativul european vrea să se ia măsuri și împotriva țărilor care ajută Rusia să evite sancțiunile. 

Cu toate acestea, lucrurile sunt complicate. Pentru ca Rusia să nu mai fie membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU trebuie unanimitate, lucrul greu de realizat din cauza alianței Moscovei cu Beijingul. Pe plan economic, Rusia a început să-și întărească relațiile cu statele asiatice și să crească importanța BRICS și a altor organizații din această zonă a lumii. 

×
Subiecte în articol: Rusia parlamentul european ue sponsor terorism