x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul lui Orban a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Ungaria

Partidul lui Orban a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Ungaria

07 Apr 2014   •   08:31
Partidul lui Orban a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Ungaria

Partidul conservator al lui Viktor Orban a câştigat detaşat alegerile legislative din Ungaria, dar suspansul rămâne asupra majorităţii sale în parlament, în timp ce partidul de extremă-dreaptă Jobbik a progresat semnificativ.

Potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 93,12% din buletinele de vot, conform AFP, omul forte al acestei ţări din fostul bloc comunist, membră a Uniunii Europene, obţine 44,61% din voturi cu partidul său Fidesz.

Acest rezultat este în mod clar mai puţin bun decât acum patru ani, 52,7%, dar oricum ar permite să se ocupe cele 133 de locuri din 199, adică la limită majoritatea de două treimi în parlament, potrivit comisiei electorale, care va anunţa rezultatele finale luni.

"Putem spune cu siguranţă că am câştigat", a declarat Viktor Orban în faţa mulţimii de susţinători, înainte de a şti dacă partidul său va păstra sau nu ce i-a permis, după o schimbare a Constituţiei introdusă în primul său mandat, să voteze 850 de legi fără dezbatere parlamentară.

Cu 20,66%, partidul de extremă-dreaptă, antisemit şi anti-romi Jobbik câştigă teren faţă de 2010, când a intrat în parlament cu 17% din voturi.

Alianţa de stânga şi liberală, prost organizată şi abia auzită în timpul campaniei, se plasează a doua cu 25,73%, mai mult decât socialiştii singuri în 2010, 19,30%.

"Nu ne facem iluzii: înfrângerea este amară şi o mare dezamăgire pentru cei care au vrut să schimbe guvernul", a recunoscut unul dintre liderii ei, fostul premier tehnocrat Gordon Bajnai.

Micul partid de stânga şi liberal LMP abia reuşeşte să rămână în parlament, 5,2%.

Viktor Orban, un fost disident anticomunist ce rămâne foarte popular într-un segment mare de populaţie, a condus fără restricţii ţara în ultimii patru ani.

×