x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Păşunile alpine vor dispărea din Europa în câteva decenii

Păşunile alpine vor dispărea din Europa în câteva decenii

08 Ian 2012   •   21:00

Pasarile si fluturii din Europa se adapteaza la incalzirea climatica migrand spre nord, insa nu intr-un ritm destul de rapid pentru a tine pasul cu cresterea temperaturilor medii, arata un studiu aparut ieri, citat de AFP si preluat de Agerpres. Un studiu similar, publicat tot ieri de revista britanica Nature Climate Change, dezvaluie si faptul ca incal­zirea este pe cale de a altera sever vegetatia alpina de pe intregul continent. In aproape 20 de ani (1990-2008), temperaturile medii au crescut in Europa cu circa 1 grad Celsius, ceea ce corespunde unei miscari spre nord de 249 km, precizeaza studiul desfasurat de biologul francez Vincent Devictor.

Regimul alimentar, strategiile de migratie, tipurile de habitat si alte aspecte ecologice sunt adesea dependente de clima, iar incalzirea climatica are un impact important asupra multor populatii de animale. De exemplu, raspunsul fluturilor la aceasta schimbare a climei a fost o miscare spre nord, insa intarzierea acumulata in perioada mentionata este de aproape 135 km fata de temperaturi. La pasari, intarzierea este inca si mai mare, decalajul fiind de 212 km, se arata intr-un comunicat al Muzeului na­tio­nal de istorie naturala din Paris. Mu­zeul considera ca acest lucru "re­flecta felul in care schimbarile clima­tice duc la reorganizarea rapida si profunda a structurii faunei din Eu­ropa, cu decalaje ingrijoratoare in ras­punsul diverselor grupuri de spe­cii", care ar putea modifica in profun­zime interactiunile intre aceste specii.

O tendinta asemanatoare a fost observata si la flora alpina, care nu se poate adapta totusi la fel de bine si repede ca animalele, arata un studiu desfasurat de Academia de stiinte austriaca si Universitatea din Viena. Rezultatele arata ca, la scara intregului continent, plantele traditionale din climatul alpin rece sunt pe cale de a fi indepartate de plante adaptate la regiuni mai calde. "Numeroase specii adaptate la frig sunt pe cale de a disparea de pe munti. Pe unele varfuri nu prea inalte de pe continent, in urmatoarele decenii vor disparea pasunile alpine, care vor fi inlocuite de arbusti pitici", avertizeaza Michael Gottfried, din programul GLORIA, care a coordonat cercetarea.

×
Subiecte în articol: externe