Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat ieri în fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse. Catedrala Hristos Mântuitorul a găzduit o ceremonie solemnă, la care au luat parte responsabili ai Kremlinului, invitaţi din străinătate, delegaţii ale unor biserici creştine din lumea-ntreagă.
La cinci zile după ce mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales succesorul lui Aleksei al II-lea cu 508 voturi din totalul de 700 exprimate de membrii Adunării Generale a Bisericii Ortodoxe, Moscova şi-a deschis ieri porţile pentru a oficializa urcarea pe "tron" a celui de-al XVI-lea patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Este prima dată când acest eveniment, în timpul căruia Kiril a primit însemnele demnităţii patriarhale, s-a desfăşurat la Catedrala Hristos Mântuitorul din Capitala rusă, a declarat corespondentul Radio România Actualităţi.
OBICEIURI
"Axios, axios, axios" ("Vrednic este!", în limba greacă), au exclamat cei aproximativ 4.000 de invitaţi la ceremonie, clerici ortodocşi îmbrăcaţi cu robe aurite, reprezentanţi ai altor confesiuni, responsabili politici şi cetăţeni credincioşi. O mulţime înmărmurită, din care se remarcau preşedintele ţării, Dmitri Medvedev, şi premierul, Vladimir Putin, însoţiţi de consoartele lor, alături de soţia primului preşedinte al Rusiei post-sovietice, Naina Elţîn. Kiril a îmbrăcat haina de patriarh, iar mitropoliţii de Kiev şi de Minsk l-au aşezat de trei ori pe tron, conform ritualului, a transmis AFP, citată de Mediafax.
Speranţe pentru Biserica Ortodoxă
În vârstă de 63 de ani, Kiril a fost timp de 20 de ani, până la finele lui 2008, şeful Oficiului pentru relaţii bisericeşti externe al Patriarhiei Moscovei. După căderea comunismului, Biserica Ortodoxă Rusă a cunoscut o renaştere impresionantă, umplând golul lăsat după dispariţia ideologiei sovietice, scrie AFP. Kiril dispune de toate instrumentele necesare pentru a ameliora relaţiile încordate dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică. Avantajul constă în faptul că noul patriarh l-a întâlnit de mai multe ori pe Papa Benedict al XVI-lea în calitatea de "ministru al afacerilor externe ale Bisericii Ortodoxe", pe care a avut-o până recent.
Citește pe Antena3.ro