x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patriarhul Kiril a fost întronizat la Moscova

Patriarhul Kiril a fost întronizat la Moscova

02 Feb 2009   •   00:00
Patriarhul Kiril a fost întronizat la Moscova

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat ieri în fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse. Catedrala Hristos Mântuitorul a găzduit o ceremonie solemnă, la care au luat parte responsabili ai Kremlinului, invitaţi din străinătate, delegaţii ale unor biserici creştine din lumea-ntreagă.  



La cinci zile după ce mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad a fost ales succesorul lui Aleksei al II-lea cu 508 voturi din totalul de 700 exprimate de membrii Adunării Generale a Bisericii Ortodoxe, Moscova şi-a des­chis ieri porţile pentru a oficializa urcarea pe "tron" a celui de-al XVI-lea patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Este prima dată când acest eve­ni­ment, în timpul căruia Kiril a primit însemne­le demnităţii patriarhale, s-a desfăşurat la Cate­dra­la Hristos Mântuitorul din Capitala rusă, a de­cla­rat corespondentul Radio România Actualităţi.

OBICEIURI
"Axios, axios, axios" ("Vrednic este!", în limba greacă), au exclamat cei aproximativ 4.000 de invitaţi la ceremonie, clerici ortodocşi îmbrăcaţi cu robe aurite, reprezentanţi ai altor confesiuni, responsabili politici şi cetăţeni credincioşi. O mulţime înmărmurită, din care se remarcau preşedintele ţării, Dmitri Medvedev, şi premie­rul, Vladimir Putin, însoţiţi de consoartele lor, alături de soţia primului preşedinte al Rusiei post-sovietice, Naina Elţîn. Kiril a îmbrăcat haina de patriarh, iar mitropoliţii de Kiev şi de Minsk l-au aşezat de trei ori pe tron, conform ritualului, a transmis AFP, citată de Mediafax.

Speranţe pentru Biserica Ortodoxă
În vârstă de 63 de ani, Kiril a fost timp de 20 de ani, până la finele lui 2008, şeful Oficiului pentru relaţii bisericeşti externe al Patriarhiei Mos­covei. După căderea comunismului, Bise­rica Ortodoxă Rusă a cunoscut o renaştere impresio­nantă, umplând golul lăsat după dis­pa­riţia ideo­­logiei sovietice, scrie AFP. Kiril dispune de toate instrumen­te­le necesare pentru a ameliora relaţiile încorda­te dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică. Avan­tajul constă în faptul că noul patriarh l-a în­tâlnit de mai multe ori pe Papa Benedict al XVI-lea în calitatea de "mi­nistru al afacerilor ex­terne ale Bisericii Ortodoxe", pe care a avut-o până recent.

×
Subiecte în articol: externe kiril