x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pensionar american, condamnat la închisoare în Rusia pentru că a luptat în Ucraina

Pensionar american, condamnat la închisoare în Rusia pentru că a luptat în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2024   •   21:30
Pensionar american, condamnat la închisoare în Rusia pentru că a luptat în Ucraina

Stephen Hubbard, un american în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la aproape șapte ani de închisoare în Rusia, fiind acuzat că a luptat ca mercenar pentru Ucraina, relatează Sky News.

Hubbard ar fi semnat un contract de 1.000 de dolari pe lună cu o unitate ucraineană de apărare teritorială din orașul Izium în februarie 2022.

Nu este clar când sau cum a ajuns la Moscova.

Procesul s-a desfășurat cu ușile închise la cea mai înaltă instanță din Moscova, jurnaliștilor fiindu-le permis să asiste doar la pronunțarea verdictului.

Martori au descris că Hubbard, originar din Michigan, părea fragil și șchiopăta când a intrat în sala de judecată.

„Nu arată ca un mercenar”, a comentat un angajat al instanței, văzându-l pe pensionarul încătușat intrând cu o pungă albă de plastic.

Conform agenției ruse de știri RIA, Hubbard s-ar fi mutat în Ucraina în 2014. Procurorii susțin că i s-au furnizat arme de antrenament și muniție când s-ar fi înrolat pentru a lupta.

Cazul lui Hubbard vine la două luni după un schimb de prizonieri între Moscova și Occident, în care 24 de persoane au fost eliberate, inclusiv trei americani. În prezent, cel puțin 10 cetățeni americani se află în detenție în Rusia.

Ambasada SUA a confirmat că este la curent cu situația, dar nu a putut oferi comentarii suplimentare din cauza restricțiilor de confidențialitate.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: pensionar american închisoare