x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol nuclear: Șeful AIEA, extrem de îngrijorat de noile explozii de la Zaporojie

Pericol nuclear: Șeful AIEA, extrem de îngrijorat de noile explozii de la Zaporojie

30 Sep 2022   •   08:30
Pericol nuclear: Șeful AIEA, extrem de îngrijorat de noile explozii de la Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la exploziile repetate din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, scrie CNN.

Zona a fost supusă unor bombardamente frecvente în ultimele luni.

Experții AIEA prezenți la centrală au fost informați joi "despre alte două explozii de mine terestre în afara perimetrului centralei, ceea ce duce totalul la cinci în această săptămână", a precizat AIEA într-un comunicat.

Una dintre explozii a avut loc miercuri după-amiază "în zona unui canal care transportă apă către centrală pentru sistemul de răcire, esențial pentru securitatea nucleară". Nu a provocat nicio pagubă, a precizat AIEA.

Cea de-a doua explozie "a avut loc joi la ora 13.00, la aproximativ 500 de metri de reactorul 1". Nu s-au înregistrat pagube majore, dar vor fi efectuate investigații suplimentare".

"La fel ca și precedentele trei explozii de mină raportate de AIEA în această săptămână, se crede că acestea au fost provocate de animale", a adăugat AIEA.

Separat, Grossi a declarat că AIEA organizează cel de-al treilea transport de asistență cu echipamente către Ucraina în această săptămână, "ca parte a eforturilor de a ajuta la asigurarea securității și siguranței nucleare în timpul conflictului actual".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Zaporojie