Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat, iar alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc după 16 iunie 2010 chiar dacă acest lucru este în detrimentul stabilităţii politice, se arată într-o scrisoare a Comisiei de la Veneţia adresată autorităţilor de la Chişnău.
Mesajul este în contradicţie cu anunţul de săptămâna trecută al coaliţiei de guvernare din Republica Moldova potrivit căreia Constituţia va fi schimbată prin referendum şi nu vor avea loc alegeri anticipate. Conform Constituţiei în vigoare, actualul Legislativ urmează a fi dizolvat, deoarece nu a reuşit în două rânduri să aleagă şeful statului. Pentru a evita criza şi a exclude contradicţiile din Legea Supremă, alianţa de guvernare a decis săptămâna trecută să scrie o nouă Constituţie şi să o supună referendumului. Decizia coaliţiei liberal-democrate i-a împărţit pe politicieni şi analişti politici în două tabere. Oponenţii reformei constituţionale sunt comuniştii şi liderii partidelor extraparlamentare. Aceştia privesc eventualele anticipate ca pe o şansă de a obţine un scor electoral mai bun. De partea cealaltă, liderul PL Mihai Ghimpu, căruia, în calitate de preşedinte interimar îi revine prerogativa de a dizolva Legislativul, a creat o comisie pentru redactarea unui nou text de Constituţie.
SURPRIZA DE LA VENEŢIA
Pentru a se asigura de sprijin internaţional în reforma constituţională, liderul moldovean a invitat la Chişinău un grup de experţi ai Comisiei de la Veneţia. După ce s-au întâlnit cu liderii tuturor partidelor parlamentare, aceştia, fără a vedea textul eventualei Constituţii noi, au recomandat Chişinăului doar modificarea articolului 78 din actuala Lege Supremă, în sensul reducerii numărului de voturi necesare pentru alegerea şefului statului. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis să ignore mesajul, să definitiveze textul noii Constituţii şi să-l propună pentru expertizare Comisiei de la Veneţia. Dar nu au reuşit! Luni, autorităţile de la Chişinău au primit o scrisoare din partea Comisiei de la Veneţia în care se arată foarte clar că actualul Parlament trebuie dizolvat după 16 iunie, iar alegerile anticipate sunt inevitabile.
DERUTĂ
Insistenţa experţilor Comisiei de la Veneţia i-a derutat pe liderii alianţei de guvernare. Luni, în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a arătat uimit de insistenţa cu care experţii Comisiei de la Veneţia îşi impun recomandările: "În actuala Constituţie a Republicii Moldova este stipulat că Parlamentul şi preşedintele pot iniţia referendum. În afară de aceasta, Codul electoral, la capitolul «Referendumul», se referă şi la adoptarea noii Constituţii. Această prevedere a trecut prin mâna Comisiei de la Veneţia. Şi atunci eu mă întreb: Noi după ce trebuie să ne conducem - după Legea Supremă a statului, după această lege (Codul electoral - n.n.) acceptată de Comisia de la Veneţia sau după o recomandare a acestei comisii?". Scrisoarea de luni seară a Comisiei de la Veneţia a divizat opţiunile liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană. Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a declarat că partidul pe care îl conduce va renunţa la ideea reformei constituţionale dacă această opţiune nu va întruni sprijinul partenerilor externi ai Republicii Moldova: "Atunci când punctul de vedere al partenerilor noştri de dezvoltare va fi unul negativ faţă de această intenţie a noastră, care este justificată sub toate aspectele, inclusiv şi evitarea alegerilor anticipate, noi vom căuta alte soluţii. Eu nu văd nici un haz să modifici Constituţia şi să nu ai sprijinul necesar din partea comunităţii europene", a spus Filat.
RISCURI
Analiştii spun că indiferent pe ce cale se va merge în depăşirea crizei constituţionale, Republica Moldova este ameninţată de revanşa comunismului. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, comuniştii pot reveni la putere pe fonul dezamăgirii populaţiei care a aşteptat miracole de la noua guvernare. Miracole care încă nu s-au produs. Pe de altă parte, un eventual eşec al referendumului pentru adoptarea unei noi Constituţii va avantaja esenţial opoziţia comunistă la alegerile anticipate.