x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 200 de parlamentari italieni vor legalizarea canabisului

Peste 200 de parlamentari italieni vor legalizarea canabisului

15 Iul 2015   •   21:54
Peste 200 de parlamentari italieni vor legalizarea canabisului

Un număr de 218 parlamentari italieni s-au pronunţat în favoarea legalizării canabisului, prezentând miercuri un proiect de lege în legătură cu care ei speră că va fi adoptat cât mai repede, în pofida unor reticenţe din partea guvernului lui Matteo Renzi, relatează AFP.

Proiectul de lege, prezentat în Camera Deputaţilor de către iniţiatorul său, senatorul Benedeto Della Vedova, prevede legalizarea folosirii canabisului, autorizând deţinerea unei cantităţi maxime de 15 grame la domiciliu şi de 5 grame pe stradă. Fiecare va putea cultiva acasă până la cinci plante. În afară, cultura se va face în cadrul unui monopol de stat.

Susţinătorii proiectului, originari de la toate partidele, dar în principal din cadrul stângii şi al Mişcării Cinci Stele (M5S), a umoristului Beppe Grillo, justifică acest demers subliniind eşecul politicilor represive.

Ei citează astfel un raport al Direcţiei naţionale antimafia care critică ''eşecul total al acţiunilor represive'' şi sugerează depenalizarea folosirii drogurilor uşoare, în contextul ''imposibilităţii efective de sporire a eforturilor pentru a combate mai eficient'' acest tip de trafic.

Parlamentarii respectivi recunosc totuşi că şansele de succes pentru proiect sunt limitate, într-o ţară în care puterea politică a fost întotdeauna ''gardianul inflexibil al ordinii protecţioniste'', potrivit textului manifestului lor postat pe internet.

Opozanţii din lumea politică rămân numeroşi, începând cu şeful guvernului de centru-stânga Matteo Renzi, care s-a declarat împotriva depenalizării canabisului.

În tabăra dreptei rezistenţa este de asemenea puternică, începând cu şeful Ligii Nordului, Matteo Salvini. ''Personal sunt împotrivă. Aş fi în schimb în favoarea legalizării şi a reglementării prostituţiei, deoarece, până la proba contrară, sexul nu face rău, canabisul - da'', a afirmat Salvini, citat de media italiene.

×
Subiecte în articol: legalizarea canabisului