Peste 400 de migranţi vest-africani au fost salvaţi în decurs de două zile în nordul Nigerului, în plin deşert aproape de Algeria, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), citată de AFP.
Cei 439 de migranţi, împărţiţi în două grupuri, au fost salvaţi în deşert la Assamaka, localitate nigeriană de la frontiera cu Algeria, unde ei ajunseseră pe jos, a indicat OIM pe pagina sa de Facebook.
Pe 3 septembrie, un prim val de 347 de migranţi din 13 ţări vest-africane a fost salvat de către o echipă de căutare şi salvare a OIM. Alţi 92 de migranţi africani au sosit pe 4 septembrie în aceeaşi zonă, după care au fost luaţi în grijă de către salvatori.
Agenţia ONU nu precizează dacă migranţii respectivi au fost respinşi de către Algeria, cum a fost recent cazul a mii de alţi clandestini. Ea a dat asigurări totodată că migranţii sunt cazaţi în centrul său de tranzit din Arlit (nordul Nigerului) şi că aceia care doresc sunt duşi înapoi în ţara lor de origine.
La jumătatea lunii august, 128 de migranţi, inclusiv opt femei şi 14 copii, au fost salvaţi în apropiere de frontiera algeriană.
Nigerul, care primeşte un important sprijin european - material şi financiar -, duce o luptă implacabilă pentru a frâna fluxul migrator ce tranzitează teritoriul său, îndeosebi nordul deşertic.
La jumătatea lunii iulie, în cursul unei vizite în Niger, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu scăderea, între 2016 şi 2017, ''cu peste 95 %'', a fluxului de migranţi care tranzitează Nigerul către Libia şi Europa.
Luni, Uniunea Europeană a alocat un ajutor de 21 milioane de euro Nigerului pentru a-l ajuta îndeosebi în lupta împotriva emigraţiei clandestine către Europa.