x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 500 de militari sunt în carantină, în primul focar spaniol al gripei porcine

Peste 500 de militari sunt în carantină, în primul focar spaniol al gripei porcine

23 Mai 2009   •   00:00
Peste 500 de militari sunt în carantină, în primul focar spaniol al gripei porcine
Sursa foto: Paul White/AP

Izolarea celor 500 de soldaţi ai Academiei militare de ingineri din Hoyo de Manzanares (Madrid) ca urmare a izbucnirii unui focar al gripei porcine este unul dintre cele mai importante subiecte tratate astăzi de cotidianele spaniole, scrie Agerpres.

Peste 500 de soldaţi au fost izolaţi la Academia militară menţionată, după ce s-a confirmat faptul că 11 dintre aceştia sunt contaminaţi cu virusul gripei porcine, scrie El Pais, amintind de faptul că, în pofida suspiciunii existenţei unui focar de gripă, armata a autorizat vizite ale unor grupuri de elevi. Ministerul Apărării a permis vizita elevilor când exista suspiciunea de gripă, scrie şi El Mundo, amintind de faptul că 508 militari spanioli se află în carantină pe durata sfârşitului de săptămână în cartierul general din Hoyo de Manzanares.

Armata face un apel la calm, însă izolează 500 de militari ai Academiei de ingineri, notează la Razon, precizând că, în context, principalul partid de opoziţie, Partidul Popular, cere demisia ministrului spaniol al apărării, Carme Chacon. El Periodico notează că atât Ministerul spaniol al Apărării, cât şi cel al Sănătăţii, au permis vizita elevilor în focarul de infecţie. Deşi armata dă asigurări că nu a existat niciun pericol pentru elevi, care s-au aflat departe de cei infectaţi, există 11 cazuri confirmate în rândul militarilor, 48 sub observaţie, iar peste 450 de persoane se află în carantină.

Candidaţii Iniţiativei Internaţionaliste, a cărei listă de candidaturi la alegerile pentru Parlamentul European a fost validată de Curtea Constituţională, după ce Tribunalul Suprem o anulase, s-au declarat dispuşi să primească susţinerea alegătorilor stângii radicale basce, scrie sâmbătă El Pais. Lista salvată de Curtea Constituţională refuză să condamne violenţa, consemnează El Mundo, citându-l pe purtătorul de cuvânt al formaţiunii, care susţine că 'am fi mulţumiţi ca alegătorii stângii radicale basce să considere că această candidatură le inspiră încredere'.

Lista apărată de Curtea Constituţională iese în prim plan cerând votul braţului politic al organizaţiei separatiste basce ETA, Batasuna, scos în ilegalitate, şi continuă să nu condamne terorismul, scrie şi ABC, precizând că Iniţiativa Internaţionalistă-Solidaritate între popoare (II) îşi menţine discursul şi pretenţiile antecesorilor săi ilegalizaţi. După unda verde primită de la Curtea Constituţională, lista Iniţiativei Internaţionaliste a evitat din nou să respingă violenţa, notează şi La Razon, care îl citează de asemenea pe purtătorul de cuvânt Luis Ocampo, declarând că toţi candidaţii s-ar simţi 'complet mulţumiţi' ca persoanele care votează în mod tradiţional stânga radicală bască să le acorde încrederea lor.

Pe planul intern al confruntării politice electorale, El Pais scrie că socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero şi conservatorul Mariano Rajoy au ales să se afle în prim-planul campaniei pentru euroalegeri pentru a mobiliza electoratul. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) demarează însă campania alarmat, după rezultatele sondajelor interne, potrivit cărora electoratul socialist este mult mai lipsit de motivaţie decât cel al Partidului Popular. Zapatero promite în cadrul campaniei să crească impozitele chiriilor cel mai ridicate, înainte de a creşte pensiile, observă El Mundo, în vreme ce liderul PP, Mariano Rajoy, contează pe un avantaj de şase puncte procentuale înaintea PSOE.

În plan extern, El Mundo aminteşte sâmbătă că legislativul german îl va alege pe preşedintele statului în plină aniversare a celor 60 de ani de la aprobarea Legii Fundamentale, la sfârşitul blocadei sovietice, în 1949. Foc încrucişat în alegerea preşedintelui german, comentează cotidianul spaniol, apreciind că tensiunea politică şi criza economică dezlănţuie o bătălie fără precedent între candidaţi.

×
Subiecte în articol: externe