x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piața drogurilor din Asia-Pacific, în plină expansiune. Pandemia a provocat creșterea prețurilor în Europa și SUA

Piața drogurilor din Asia-Pacific, în plină expansiune. Pandemia a provocat creșterea prețurilor în Europa și SUA

15 Mai 2020   •   11:33
Piața drogurilor din Asia-Pacific, în plină expansiune. Pandemia a provocat creșterea prețurilor în Europa și SUA

Piaţa drogurilor din Asia-Pacific se extinde şi se diversifică, în pandemiei de coronavirus, a atras atenţia Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), transmite Reuters.

Producţia de metamfetamină, drogul cel mai popular în regiune, continuă să doboare recorduri, în timp ce preţurile scad la niveluri fără precedent în Asia de est şi de sud-est, în Australia şi Noua Zeelandă, arată un raport al Oficiului ONU pentru combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC), bazat pe datele din 2019 şi primul trimestru din 2020.

"Deşi era greu de imaginat, crima organizată a reuşit din nou să facă să crească piaţa narcoticelor. În timp ce lumea şi-a concentrat atenţia asupra pandemiei de COVID-19, sunt toate indiciile că producţia şi traficul de droguri sintetice şi chimice continuă la niveluri record în regiune", a subliniat Jeremy Douglas, reprezentantul UNODC pentru Asia de sud-est şi Pacific.

Inshik Sim, analist la UNODC în problema drogurilor, a declarat că, potrivit informaţiilor culese din teren, nu sunt schimbări în ce priveşte preţul de stradă al metamfetaminei la Bangkok sau Manila, capitalele Thailandei şi Filipinelo,r şi principalele pieţe ale acestui drog sintetic din Asia de sud-est.

Relativa stabilitate a pieţei narcoticelor în cea mai mare parte a zonei Asia-Pacific contrastează cu experienţa Americii de Nord şi Europei, unde restricţiile mai dure de călătorie şi controalele la graniţe au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au determinat creşterea preţurilor.

Grupuri de crimă organizată din Hong Kong, Taiwan şi Macao au extins şi perfecţionat, în ultimii ani, producerea metamfetaminei în laboratoare de nivel industrial în nordul Myanmarului şi au dezvoltat reţelele de distribuţie, care ajung până în Japonia şi Noua Zeelandă.

În paralel cu creşterea ofertei şi scăderea preţurilor, puritatea drogului a crescut.
"Sindicatele crimei" din Asia produc atât metamfetamină sub formă de cristale, cu efect puternic, cât şi tablete mai ieftine de metamfetamină combinată cu cafeină, cunoscută în Thailanda ca "yaba", "drogul nebuniei".

În timp ce activităţi cum sunt cultivarea macului pentru opiu şi producţia de heroină sunt în declin în Triunghiul de aur al Asiei de sud-est - din nordul Myanmarului până în Laos şi Thailanda -, în Asia de est şi sud-est sunt în ascensiune fermă opioide sintetice periculoase, ca fentanilul.

"Piaţa ilegală a drogurilor se află la un punct de cotitură, în condiţiile în care producţia de opioide sintetice pare să migreze către locuri cu probleme profunde de guvernare, ca Triunghiul de Aur", a spus Douglas. Asia de sud-est poate deveni o sursă de opioide pentru alte părţi ale lumii, aceste narcotice adăugându-se sau înlocuind o parte din distribuţia regională de heroină.
În regiune încep să circule tot mai mult şi alte droguri sintetice, ca ecstasy, ketamină şi unele canabinoide. 

×
Subiecte în articol: droguri asia pacific europa sua