x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piramida ţigănească a ajutoarelor pentru romii din Marea Britanie

Piramida ţigănească a ajutoarelor pentru romii din Marea Britanie

de Sînziana Stancu    |    27 Iul 2010   •   00:00

În timp ce Pierre Lellouche ne critica de zor că nu suntem în stare să-i integrăm social pe ţigani, din Marea Britanie tocmai a fost repus pe tapet scandalul unei "scheme" de "integrare" a lor, de aproximativ 3 milioane de lire sterline, pusă la cale de o ţigancă frumoasă, cu înalte studii la Londra.



S-a erijat într-un militant fervent pentru drepturile comunităţii rome, pe care le-a susţinut până şi la ONU. Are diplomă universitară în Politică Socială Europeană, obţinută la prestigioasa instituţie "London School of Economics". O cheamă Lavinia Olmazu, are 31 de ani, un copil şi un prieten, Alin Enachi, de 29 de ani, cu care a pus la cale o schemă prin care a obţinut de la regatul britanic ajutoare ilegale în valoare de 2,9 milioane de lire sterline pentru comunitatea romă de-acolo. În afacere, Lavinia şi Alin au fost ajutaţi şi de şase ţigani certaţi cu legea, dezvăluie Daily Mail.

Afacerea ajutoarelor sociale frauduloase a fost descoperită de autorităţile britanice după 21 de luni. Ieri, Lavinia, care fusese arestată în luna martie, şi-a recunoscut faptele în faţa Tribunalului din Southwark Crown. Până să fie arestată, manifesta şi striga pe toate cărările să se pună capăt discriminării romilor în Europa.

RECOMANDĂRI FALSE
Având o diplomă academică obţinută chiar la britanici, Laviniei nu i-a fost greu să obţină de la ei fonduri generoase pentru a trăi şi munci în Marea Britanie. S-a folosit de acest statut şi, în scurt timp, a ajuns să lucreze pentru două consilii locale londoneze. Era exact ce-i trebuia ca să-şi pună în aplicare schema de extorcare de bani de la statul britanic. De pe aceste poziţii, Laviniei îi era foarte uşor să le dea ţiganilor referinţe false că ar avea permise de muncă în Marea Britanie. Potrivit noilor reglementări de după aderarea României la Uniunea Europeană, fără dovada unui permis de muncă, imigranţii români nu mai pot beneficia de numărul de Asigurare Naţională (NI number - n.r.) - care este "cheia" obţinerii ajutoarelor şi a altor facilităţi sociale. Contra unei taxe de 80 de lire sterline, Lavinia şi Alin au început traficul cu adeverinţe, scrisori de recomandare şi facturi false, "confecţionând" asemenea dovezi pentru aproximativ 200 de imigranţi români, se pare că nu toţi de etnie romă, după cum reiese din exprimarea Daily Mail: "Romanians" (n.r.).

După ce le furniza aceste documente, Alin le cerea solicitanţilor o taxă suplimentară, de 70 de lire sterline, pentru a-i însoţi la interviul de la "Job center" (birou de plasare a forţei de muncă). Când solicitanţii obţineau numărul NI, cuplul de escroci le cerea încă o taxă pentru a-i ajuta să completeze diverse alte formulare pentru obţinerea, după caz, de ajutoare pentru copii, de credite pentru taxe de muncă şi alte asemenea ajutoare specifice ce ar fi putut fi acordate de autorităţile britanice. De asemenea, având numărul NI, posesorii acestuia beneficiau şi de asigurare de sănătate şi de locuinţe sociale.

Întreaga afacere i-a costat pe contribuabilii britanici aproximativ 12 milioane de lire sterline, mai precizează Daily Mail. Reţeaua criminală a fost descoperită în cadrul operaţiunii "Golf" a forţelor speciale ale Poliţiei Metropolitane însărcinate cu dezmembrarea reţelelor de infractori români din Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: externe