x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Satelitul lui Jupiter, Europa, are activitate tectonică, sugerează datele obţinute de NASA

Satelitul lui Jupiter, Europa, are activitate tectonică, sugerează datele obţinute de NASA

10 Sep 2014   •   16:02
Satelitul lui Jupiter, Europa, are activitate tectonică, sugerează datele obţinute de NASA

Luna îngheţată a lui Jupiter, Europa, considerată de astronomi drept corpul ceresc din sistemul nostru solar cu cele mai multe şanse de a găzdui viaţa, în afara Pământului, are activitate tectonică, arată un studiu, care lămureşte misterul pe care suprafaţa foarte tânără a satelitului îl reprezenta până acum.

Un studiu asupra fotografiilor făcute de satelitul Galileo între 1995 şi 2003 pe o suprafaţă de 134.000 de kilometri pătraţi a satelitului, arată că plăcile de gheaţă care acoperă corpul ceresc alunecă una sub cealaltă.

"Dintr-o perspectivă pur ştiinţifică, geologică, este un lucru incredibil. Pământul nu este singur. Avem alt corp ceresc care are plăci tectonice. Doar că plăcile sunt formate din gheaţă", spune Simon Kattenhorn, de la Universitatea Idaho, coordonatorul studiului.

Noile rezultate vin la mai puţin de un an după ce vapori uriaşi de apă au fost zăriţi erupând din apropierea polului sud al satelitului. Descoperirea este semnificativă, deoarece oferă o posibilitate simplă de a analiza compoziţia apei de pe Europa.

Sub plăcile de gheaţă cu o grosime de până la 30 de kilometri, Europa are un ocean de apă lichidă care acoperă toată suprafaţa. Aflat într-o regiune a sistemului solar unde temperaturile nu ar permite în mod normal prezenţa apei lichide, un element esenţial pentru apariţia vieţii, Europa este totuşi încălzită de atracţia gravitaţională exercitată de Jupiter, care deformează suprafaţa satelitului, creând căldură prin frecare, motiv pentru care apa lichidă există sub stratul de gheaţă.

Faptul că există erupţii de apă şi plăci tectonice pe unde apa poate ţâşni la suprafaţă înseamnă că un satelit ar putea colecta mostre de apă fără să fie nevoie să foreze prin 30 de kilometri de gheaţă.

În studiul lor, cercetătorii au comparat fotografiile realizate vreme de opt ani, constatând schimbări semnificative ale reliefului.

"Este foarte clar, dacă faci o reconstituire, că plăcile se mişcă", spune Kattenhorn, care a arătat că plăci vizibile în fotografiile mai vechi au dispărut în fotografiile mai noi.

"Într-unul din cazuri, o placă mai mare a alunecat sub o placă adiacentă, fiind pierdută, reciclată în interior", spune acesta.

Fenomenul plăcilor care alunecă una sub alta, cunoscut pe Pământ drept subducţie, este cea mai bună explicaţie, spun oamenii de ştiinţă.

Kattenhorn spune că activitatea tectonică pe Europa poate explica un fenomen care a nedumerit până acum oamenii de ştiină.

Suprafaţa Europei este foarte tânără, de mai puţin de 90 de milioane de ani, judecând după impactul meteoriţilor, ori corpurile cereşti din sistemul nostru solar au peste 4 miliarde de ani. Activitatea tectonică, care presupune că plăcile de gheaţă alunecă una sub alta, explică de ce suprafaţa este mult mai tânără.

Activitatea tectonică reprezintă un factor esenţial pentru evoluţia vieţii pe Pământ, cred oamenii de ştiinţă, deoarece permite ieşirea la suprafaţă a elementelor nutritive şi ajută la stabilizarea climei prin reciclarea carbonului.

"Poate că Pământul şi Europa sunt mai asemănătoare decât credeam. Este tentant să notăm această corelaţie între activitatea tectonică şi viaţa pe Pământ şi să ne întrebăm dacă prima este o condiţie pentru ultima", scrie Kattenhorn. 

×
Subiecte în articol: europa jupiter placi tectonice