x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plan SECRET la Bruxelles. UE vrea să-și formeze propria armată până în 2025

Plan SECRET la Bruxelles. UE vrea să-și formeze propria armată până în 2025

16 Noi 2021   •   08:57
Plan SECRET la Bruxelles. UE vrea să-și formeze propria armată până în 2025

UE vrea să aibă propria armată, alcătuită din 5.000 de militari, componente terestre, aeriene și maritime până în 2025. Scopul acestei forțe militare este de a interveni în eventuale crize fără să ceară sprijinul SUA, scrie Reuters.

Un document alcătuit din 28 de pagini din 9 noiembrie 2021 șii numit Busola strategică dezvăluie planul armat al blocului comunitar. Discuțiile au început, ieri, între miniștrii de Externe și ai Apărării. Proiectul trebuie finalizat până în luna martie 2022. 

Primele discuții în acest sens au început în urmă cu 20 de ani când s-a pus problema înființării unei armate de circa 60.000 de militari. Planul de acum este însă primul pas concret. 

"Avem nevoie de mai multă rapiditate, soliditate şi flexibilitate pentru a ne îndeplini întreaga gamă de sarcini militare pentru gestionarea crizelor. Trebuie să fim capabili să răspundem la ameninţări iminente sau să reacţionăm rapid la o situaţie de criză, de exemplu o misiune de salvare şi evacuare sau o operaţiune de stabilizare într-un mediu ostil", se arată în document. 

Deși nu toate cele 27 state UE trebuie să participe cu trupe la acest proiect, este nevoie de aprobare. 

Busola strategică vrea să fie pentru UE ceea ce este Conceptul strategic pentru NATO.

Blocul comuniitat dispune de trupe de luptă mici, alcătuite din 1.500 de militari, încă din 2007 dar acestea nu au fost folosite niciodată. 
 

×
Subiecte în articol: ue armata