x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul de redresare economică al SUA naște dispute în Congresul SUA

Planul de redresare economică al SUA naște dispute în Congresul SUA

27 Feb 2021   •   20:35
Planul de redresare economică al SUA naște dispute în Congresul SUA

Planul de redresare economică după pandemia cu coronavirus a fost adoptat în Camera Reprezentanților a Statelor Unite, deși măsurile sunt costisitoare și prost gândite. Valoarea acestuia se ridică la circa 1.900 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Proiectul a fost adoptat cu 219 voturi pentru şi 212 împotrivă, după dezbateri lungi, în care republicanii au denunţat măsuri pe care le consideră scumpe şi prost gândite. Textul de lege urmează să fie dezbătut și în Senat, unde democrații vor să-l adopte fără voturle republicanilor.

Denumit "American Rescue Plan", acesta permite achiziţia de vaccinuri şi echipamente medicale şi distribuirea de noi ajutoare financiare pentru gospodăriile americane afectate de pandemie, precum şi pentru micile afaceri şi administraţiile locale. Sunt prevăzute plăți directe în valoare de 1.400 de dolari pentru persoanele fizice, alocaţie de şomaj de 400 de dolari ce va putea fi acordată până la 29 august şi alte ajutoare pentru cetățenii care au probleme în achitarea chiriei şi a ratelor la locuinţe.

Democraţii vor ca legea să fie promulgată înainte de jumătatea lunii martie.

Totodată, proiectul mai cuprinde acordarea de fonduri în valoare de 8,5 miliarde de dolari destinate Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor (CDC), în scopul distribuirii vaccinurilor şi promovării eficienţei acestora. Anterior, prin alte planuri de asistenţă, persoanele defavorizate au primit indemnizaţii de câte 1.200, respectiv 600 de dolari. De aceste indemnizaţii beneficiază persoanele care au venituri anuale sub 75.000 de dolari.

Vor mai fi alocate fonduri de 350 de miliarde de dolari pentru autorităţile guvernamentale statale şi locale, 130 de miliarde de dolari pentru redeschiderea şcolilor şi credite fiscale pentru familiile care au copii sub vârsta de 6 ani.

Propunerea de majorare a salariului minim federal de la 7,25 de dolari/oră, la 15 dolari/oră, prevăzută în proiectul aprobat de Camera Reprezentanţilor, probabil va fi eliminată de Senat. Liderii Partidului Republican, dar şi unii membri democraţi ai Congresului au semnalat că se opun majorării salariului minim federal.

×