x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planuri marete - Verificari la CNSAS

Planuri marete - Verificari la CNSAS

de Ana Ilie    |    08 Mai 2006   •   00:00
Planuri marete - Verificari la CNSAS
Corespondenta din Sarajevo
Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, ar dori ca mai multe ministere sa urmeze exemplul Ministerului Afacerilor Externe, cerand ca biografiile factorilor de decizie sa fie verificate de CNSAS.

Un astfel de demers are mari sanse de reusita acum, mai ales ca modificarile suferite de Legea CNSAS prevad ca organismul poate face cercetari privind activitatea de politie politica a anumitor persoane in perioada de dinainte de 1989 chiar daca acestea nu detin functii inalte in institutiile statului si se afla la un nivel inferior al conducerii. In plus, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii are acces la o arhiva de documente infinit mai mare.

Ungureanu a reamintit ca a inaintat sefului CNSAS o lista cu peste 200 de ambasadori si angajati ai MAE, cu scopul de a verifica biografiile acestora si de a afla daca au facut politie politica. Verificarile CNSAS ale diplomatilor romani ar putea avea urmari penale daca se constata ca acestia au facut politie politica si nu au declarat acest lucru atunci cand au completat cererile de eliberare a certificatelor ORNISS, a spus ministrul Ungureanu. Initiativa MAE este o masura de "necesitate", a precizat el.

VA DURA. Raspunsurile CNSAS nu vor veni prea repede si nici toate odata, iar incheierea cercetarilor tine doar de "capacitatea operationala a CNSAS". "Speranta mea este ca durata obtinerii raspunsurilor sa se masoare in luni, si nu in ani", a spus Ungureanu la Sarajevo, capitala Bosniei-Hertegovina. El a luat parte la a noua editie a Conferintei Internationale a Balkan Political Club.

SURPRIZA
Relatiile dintre Romania si Bosnia-Hertegovina s-au dovedit surprinzatoare in ultimii ani, prin intensificarea schimburilor economice. Ungureanu a caracterizat cresterea spectaculoasa a schimburilor economice bilaterale - de la zece milioane de dolari la peste 175 de milioane in doar trei ani - drept un semn ca "piata bosniaca a descoperit Romania pe harta intereselor sale economice". In timp ce noi importam alumina pentru Slatina si minereu de fier pentru Galati, bosniacii au un apetit ridicat pentru masinile, textilele, produsele alimentare, dar si pentru detergentii made in Romania.

×
Subiecte în articol: externe cnsas