x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pledoaria României în cazul Kosovo

Pledoaria României în cazul Kosovo

22 Iul 2010   •   00:00

În decembrie 2009, România a prezentat, în faţa Curţii de la Haga, pledoaria în care susţinea că independenţa unilateral declarată a Kosovo contravine principiilor dreptului internaţional. Ţara noastră a fost reprezentată de secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, împreună cu Cosmin Dinescu, adică agentul şi coagentul din procesul Romaniei împotriva Ucrainei pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre, solutionat de CIJ în februarie 2009, relatează Hotnews.

Aurescu a arătat că problema juridică reală pe care Curtea trebuie să o soluţioneze se referă, în viziunea României, la a evalua dacă dreptul internaţional interzice sau nu crearea unui stat nou prin secesiune unilaterală, în circumstanţele cazului examinat.

Oficialul român a mai arătat că acceptarea ideii că secesiunea unilaterală ar fi permisă de dreptul internaţional şi integritatea teritorială s-ar aplica numai între state ar implica faptul că orice porţiune de teritoriu a oricărui stat şi-ar putea proclama independenţa.

"Aceasta ar duce la consecinţe extrem de severe pentru ordinea juridică internaţională. Ar însemna că orice provincie, district, judeţ sau chiar cel mai mic cătun din orice margine a oricărui stat ar avea permisiunea dreptului internaţional să îşi declare independenţa şi să obţina secesiunea. (...)  Această concluzie nu poate fi acceptată. Interdicţia secesiunii unilaterale este unul dintre (...) elementele integrităţii teritoriale", a spus Aurescu în faţa judecătorilor. Delegaţia României a argumentat, astfel, că principiile integrităţii teritoriale şi suveranităţii reprezintă pilonii fundamentali ai dreptului internaţional, de la care nu se poate deroga.

×
Subiecte în articol: externe