x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politica face ravagii în familie: Jean-Marie Le Pen, la cuţite cu fiica lui, Marine

Politica face ravagii în familie: Jean-Marie Le Pen, la cuţite cu fiica lui, Marine

11 Iun 2014   •   18:18
Politica face ravagii în familie: Jean-Marie Le Pen, la cuţite cu fiica lui, Marine
Unitatea Frontului Naţional se clatină, după ce în familia fondatoare, între tată ăi fiică a avut loc un schimb de replici dure, fără precedent.
Criza a izbucnit săptămţna trecută, când pe site-ul partidului Frontul Naţional (FN) a fost postată o  înregistrare video în care Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 85 de ani, a făcut un joc de cuvinte aparent antisemit, ultimul dintr-o serie mai lungă de declaraţii controversate, care incită la ură rasială şi la contestarea crimelor împotriva umanităţii, pentru care fondatorul FN a fost sancţionat în mai multe rânduri. Evident, şi de data aceasta, militanţii antirasişti au condamnat prompt remarcile postate pe site-ul FN, scrie AFP.

Totuşi, de datat aceasta, derapajele tatălui riscă să se repercuteze asupra fiicei sale, Marine, care a preluat şefia partidului în 2011. Marine a ridicat partidul tatălui ei într-un mod spectaculos. Acesta a obţinut un scor peste aşteptări la europarlamentare, partidul său înregistrând un scor de 25% şi ajungând pe primul loc în Franţa, cu cele mai multe mandate în PE. Ea luptă acum să scape partidul de “eticheta” de partid rasist şi “antisemit”, aşa cum l-a “diabolizat” tatăl ei, fondatorul partidului şi să dea un nou suflu acestei formaţiuni politice.

Fraze stupide şi consternante
În înregistrarea video, Le Pen tatăl a promis că îi va pune la punct pe criticii săi, inclusiv pe cântăreţul francez Patrick Bruel, care este evreu, folosind un joc de cuvinte ce aminteşte de camerele de gazare naziste.

Imediat, mai mulţi membri ai FN, precum şi vicepreşedintele partidului, Louis Aliot, care este şi prietenul Marinei, au criticat afirmaţiile lui Le Pen, denunţându-le ca fiind “o frază neinspirată stupidă şi consternantă din punct de vedere politic”. Marine, la rândul ei, a afirmat public că este o “eroare politică”, această afirmaţie fiind prima critică aspră pe care i-a adus-o tatălui ei în public.

Jean-Marie Le Pen nu a întârziat însă cu replica faţă de fiica sa, declarând luni, la postul de radio RMC, că”singura lui eroare politică a fost aceea de a cădea într-o modalitate corectă de gândire”, relateazăAFP. Apoi, pe Twitter, el a comentat că regretă comentariile făcute de “preşedintele FN (propria lui fiică, n.r.) şi că a devenit o “victimă” în toată această afacere a declaraţiilor politice.

De-a lungul anilor, fondatorul FN a făcut mai multe comentarii controversate. Celebre au rămas cel despre camerele de gazare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, despre care a spus că sunt un “detaliu al istoriei”, iar recent, că virusul Ebola “ar putea ataca problema imigraţiei” în Europa.

De neînlăturat
Şi tatăl, şi fiica pot fi dezavantajaţi de schimbul de replici pe care şi le-au dat în public. Marine luptă să scape de “demonizarea” FN, pe care a “moştenit-o” de la tatăl ei şi, în acelaşi timp, să ridice cât mai mult partidul său la scară europeană, pentru a avea o influenţă cît mai mare în Parlamentul European. Deşi ea şi tatăl ei sunt amândoi eurosceptici, ideologia lor este diferită. Marine simte că acum este momentul propice pentru a crea - şi chiar de a conduce - un grup de partide de extremă-stânga în PE. Până în prezent, ea pare să fi obţinut sprijinul din partea formaţiunii din Belgia, Vlaams Belang (VB),  a Partidului Libertăţii (PVV) din Olanda, a Partidului Libertăţii (FPO) din Austria şi al Ligii Nordului din Italia, dar mai are nevoie de aliaţi pentru a fi cel puţin şapte formaţiuni politice ca să poată constitui, potrivit legii europene, un grup parlamentar în Legislativul european. Partidul Independenţei din Marea Britanie, care a dominat alegerile europarlamentare, precum şi alte partide naţionaliste ar putea să se alăture acestui grup, dar menţine prudenţa în faţa unor declaraţii antisemite şi rasiste atât de vehemente cum au fost cele făcute de Le Pen senior.

Un istoric de extremă-dreapta face comentarii despre octogenarul fondator al FN. Nicolas Lebourg afirmă că “tatăl (Jean-Marie Le Pen, n.r) nu mai are propriul său partid. Iar cu 25% obţinute în alegerile europarlamentare, linia adoptată de (fiica sa, n.r.) Marine Le Pen şi-a dovedit superioritatea”.

La rîndul său, un alt istoric, expert în problemele extremei-drepte din Franţa, Joel Gombin, este de părere că “poziţia adoptată de Aliot şi Marine Le Pen, de a se distanţa în mod clar de Jean-Marie Le Pen, reprezintă efortul pe care îl fac pentru a salva imaginea şi poziţia (partidului, n.r.) în Parlamentul European”.

Cu toate acestea, fondatorul partidului, bătrânul Le Pen, nu dă semne că ar vrea să se retragă din partidul său şi din viaţa politică, în ciuda vârstei sale înaintate. La 85 de ani, el “joacă încă un rol de echilibru” între diferitele facţiuni din partid. şi, la urma urmei, la mijloc nu este doar o chestiune politică, ci şi una umană: nu ar fi de conceput ca Marine Le Pen să îşi expulzeze propriul ei tată din partidul” pe care el însuşi l-a fondat, conchide Gombin. (S.Stancu)

×
Subiecte în articol: Jean-Marie Le Pen marine le pen