x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politica franceza arde

Politica franceza arde

de Marina Constantinoiu    |    03 Noi 2005   •   00:00
Politica franceza arde

De cinci zile, incendii peste incendii, confruntari urbane si polemici in cercurile politice franceze. Un scandal cu radacini adanci in mizerie. A vietii cotidiene a imigrantilor.

Franta a intrat in zodia confruntarilor, de sase zile. Joia trecuta, doi adolescenti proveniti din familii de imigranti mureau electrocutati intr-un transformator, unde se refugiasera crezand ca erau urmariti de Politie, lucru negat de autoritati. Incidentul a fost scanteia care a declansat confruntarea, in regiunea pariziana, o zona foarte saraca, locuita de imigranti. Printre ei, si romani (la Seine-Saint-Denis, de exemplu), de obicei rromi, plecati la cersit, furat, prostituat sau pur si simplu supravietuit prin mijloace neconventionale. Si despre care s-au scris pagini intregi de ziar, in ultimii trei ani. Desi autoritatile franceze evita sa pronunte cuvantul "revolta", mai multe departamente din regiunea pariziana (Clichy sous Bois, Monftfermeil, Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-d’Oise si Yvelines) sunt cuprinse de violenta: incendieri de masini, depozite, confruntari intre locuitorii acestor zone si Politie, arestari. O ancheta judiciara trebuie sa determine circumstantele exacte ale decesului tinerilor, care a pus intr-o situatie dificila Politia si a provocat confruntarile dintre fortele de ordine si tineri. Motivatia violentelor este usor de banuit: replica la ceea ce imigrantii percep a fi un incident provocat de conditiile in care-si duc traiul imigrantii aflati ilegal in Franta.

MANCATORII PE CULOARELE POLITICII
Repercusiunile sunt insa in politica. Ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, a intrat intr-o polemica aprinsa cu opozitia de stanga, in legatura cu gestionarea crizei. Partidul Socialist, din opozitie, l-a acuzat ca a creat un "climat groaznic" in suburbii, multumindu-se cu a asigura securitatea pentru cartierele frumoase si uitand alte zone. Sarkozy, numarul doi in Guvern, seful partidului majoritar UMP si candidat la Presedintie in 2007, a fost criticat in special pentru folosirea unor termeni precum "golani" si "canalii". Violentele au antrenat si interventia premierului Dominique de Villepin, care impreuna cu Sarkozy s-au intalnit cu familiile adolescentilor decedati, promitandu-le ca vor face lumina.

×
Subiecte în articol: externe