Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat, miercuri, că poliţiştii români aflaţi în misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti nu au fost afectaţi de cutremurul de şapte grade pe scara Richter care s-a produs în insulă, în apropiere de capitala Port-au-Prince.
Potrivit sursei citate, Ministerul Administraţiei şi Internelor este reprezentat în Haiti printr-un contingent alcătuit din 21 de ofiţeri de poliţie, care desfăşoară activităţi de menţinere a păcii, sub egida ONU, din anul 2006.
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7 grade, s-a produs, marţi seară, în Haiti, în largul capitalei Port-au-Prince, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), citat de CNN. Potrivit USGS, epicentrul a fost localizat la aproximativ 15 kilometri în largul oraşului Port-au-Prince, la o adâncime de zece kilometri. Potrivit CNN, cutremurul iniţial a fost urmat de o replică de 5,9 grade.
Autorităţile haitiene nu au putut prezenta deocamdată un bilanţ al morţilor şi răniţilor, după cutremurul de 7 grade care s-a produs, marţi, cu puţin timp înaintea orei locale 17.00 (24.00 ora României).
Misiunea de Stabilizare a Naţiunilor Unite în Haiti (MINUSTAH), creată în 2004, cuprinde în prezent peste 9.000 de angajaţi în uniformă, printre care şi poliţişti români, precum şi aproape 2.000 de angajaţi civili, potrivit site-ului Misiunii ONU din această ţară. Ea are autorizare de funcţionare sub această formă până la 15 octombrie 2010.
Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi în Haiti, după violentul seism care a distrus sediul misiunii de stabilizare a ONU în ţară (MINUSTAH), a informat, miercuri, un oficial al organizaţiei, citat de AFP. "Deocamdată, numeroşi angajaţi sunt în continuare daţi dispăruţi", a declarat directorul misiunilor de menţinere a păcii din cadrul ONU, Alain Leroy, într-un comunicat. El a adăugat mai târziu, în timpul unei conferinţe de presă, că nu dispune de "niciun bilanţ uman" în acest stadiu.
El a precizat că sediul MINUSTAH din capitala Port-au-Prince a fost "grav avariat asemenea altor sedii ale ONU" şi că trupe ale misiunii încearcă să salveze persoanele prinse sub dărâmături. "Nimeni nu a fost încă salvat", a continuat Leroy. "Contactele cu (misiunea - n.red.) ONU în teren au fost grav afectate, reţelele de comunicare din Haiti fiind distruse de seism", a adăugat el. Potrivit unui angajat local al MINUSTAH, "cartierul general al Misiunii de Stabilizare a ONU în Haiti s-a prăbuşit în mare parte", "existând numeroase persoane sub dărâmături, morţi şi răniţi".
La New York, purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, a confirmat că imobilul organizaţiei internaţionale "a fost grav avariat".
Edmond Mulet, director adjunct al misiunilor de menţinere a păcii din cadrul ONU, a precizat că între 200 şi 250 de persoane lucrează în mod obişnuit în aceste birouri. Numărul de angajaţi care se aflau acolo ar putea însă să fie mai mic, seismul producându-se la o oră la care unii angajaţi părăsiseră deja birourile.
MINUSTAH dispune de o altă clădire în apropiere de aeroport, care serveşte ca bază logistică şi care a fost "avariată uşor", a declarat Mulet.
Citește pe Antena3.ro