x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonezii nu s-au înghesuit la ceremonia din Cracovia

Polonezii nu s-au înghesuit la ceremonia din Cracovia

19 Apr 2010   •   00:00

Numărul persoanelor care au ieşit în stradă, la Cracovia, pentru a urmări ceremonia funebră, a fost de aproape 10 ori mai mic decât anticipaseră autorităţile.

Potrivit AFP, care citează surse din cadrul poliţiei locale, 150.000 de persoane s-au aflat în diverse puncte-cheie ale oraşului. Cei mai mulţi, în jur de 40.000, au ales piaţa din dreptul Bisericii Sf. Maria, unde arhiepiscopul Cracoviei, Stanislaw Dziwisz, a oficiat o slujbă în memoria cuplului prezidenţial. Aproape 90.000 de persoane au ales pajiştea Blonje, unde 2 milioane de oameni îl aclamau pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1979. Autorităţile locale apreciaseră că în jur de un milion de persoane vor ieşi în stradă.

SĂTUI ŞI OBOSIŢI
"Este normal ca organizatorii să fi făcut o estimare mai generoasă tocmai pentru a nu fi luaţi neplăcut prin surprindere de un număr prea mare de participanţi. Dar se resimte şi o anumită oboseală, o stare de saturaţie din pricina tuturor acestor ceremonii ce durează deja de o săptămână", a explicat, pentru AFP, sociologul polonez Malgorzata Melchior. Nu este exclus, a mai spus expertul, ca numărul mai mic de persoane ieşite în stradă să fie explicabil şi în contextul nemulţumirii faţă de decizia ca Lech Kaczynski să îşi doarmă somnul de veci alături de eroii naţionali ai Poloniei.

×
Subiecte în articol: externe