Măsurile sunt provizorii și vin în contextul în care UE nu are soluții pentru această situație.
"UE trebuie să îşi dea seama că avem nevoie de reglementări, instrumente care să permită ca produsele ucrainene să nu rămână în Polonia, ci să tranziteze prin Europa", spune oficialul polonez.
Guvernul vrea să impună un preț minim de vânzare de 300 de euro/tona de grâu.
Totodată, Varșovia a ajuns, marți, la un acord cu Kievul pentru premiterea tranzitului a 30 de produse agricole din Ucraina, care a fost oprit pe 15 aprilie. Acestea vor putea trece prin Polonia sub formă de convoi şi va fi controlată circulaţia acestora prin sistemul SENT, prin utilizarea GPS şi verificări pe traseu.
Același sistem este folosit pentru tranzitul de combustibili, deșeuri toxice și mărfuri periculoase.
În acord se mai prevede alcătuirea unui plan pentru a elibera 4 milioane de tone din silozurile de la frontiera cu Ucraina înainte de 1 iulie 2023, pentru a permite depozitarea noii recolte autohtone.
La frontiere sunt cozi de peste 25 km cu camioane din Ucraina care vor să intre în Polonia.
Totodată, Varșovia a oprit importurile de cereale, carne, legume și fructe din Ucraina.
UE a suspendat taxele vamale la cerealele ucrainene până în 2024 și a stabilit coridoare umanitare. Deși cerealele ucrainene trebuiau să ajungă mai departe, spre statele care au nevoie de produse agricole, cum sunt cele din Africa, acestea rămân la nivel local, în țările vecine, falimentând agricultorii autohtoni.
Ungaria și Slovacia au luat măsuri similare. România NU a luat nicio decizie pentru protejarea producției interne.