x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia acuză UE și Germania pentru creșterea puterii președintelui rus Vladimir Putin

Polonia acuză UE și Germania pentru creșterea puterii președintelui rus Vladimir Putin

21 Mar 2022   •   14:39
Polonia acuză UE și Germania pentru creșterea puterii președintelui rus Vladimir Putin

Polonia acuză UE și Germania că au construit puterea președintelui Vladimir Putin, potrivit ministrului Justiției, Zbigniew Ziobro, citat de EFE.

"Angela Merkel este personal responsabilă de crearea monstrului care astăzi ucide femei şi copii în Ucraina. Atunci când Putin practica terorismul de stat, Merkel şi Putin construiau împreună gazoductul Nord Stream2, ocolind Ucraina", afirmă acesta. 

Oficialul polonez și-a îndreptat acuzațiile și împotria lui Olaf Scholz, a cărui poziție "lasă mult de dorit".

Ziobro spune că  UE "a construit puterea preşedintelui rus, care se teme de NATO, în interiorul căreia există obligaţii militare reale, deoarece este un bandit, iar un bandit se teme întotdeauna de cel mai puternic".

Autoritățile de la  Varșovia au intrat în  confruntări majore în ultimii ani cu UE deoarece au refuzat să facă reforme în justiție, motiv pentru care au fost sancționate de Comisia Europeană prin blocarea PNRR-ului pentru Polonia, în valoare de 36 de miliarde de euro. 

"Absenţa unei decizii a Bruxellesului de a debloca fondurile de relansare economică destinate Poloniei îl ajută pe Putin", a avertizat acesta.

Ministrul Justiției spune astfel că liderul de  la Kremlin "se joacă cu Uniunea Europeană fără să fie pedepsit" iar UE a contribuit în mare măsură la consolidarea "poziţiei de putere" a acestuia cu "chestiunea ruşinoasă" a blocării fondurilor, ceea ce reprezintă "un triumf pentru Putin".

"Poate că interesul pentru securitate şi problema refugiaţilor vor impulsiona Bruxellesul să-şi schimbe politica", spune Ziobro.

×