x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia - In fruntea Guvernului, un economist-surpriza

Polonia - In fruntea Guvernului, un economist-surpriza

29 Sep 2005   •   00:00
Polonia - In fruntea Guvernului, un economist-surpriza

La trei zile dupa alegerile legislative din Polonia, Partidul Lege si Justitie (conservator) care a castigat scrutinul l-a nominalizat pe premierul cu care intentioneaza sa lucreze in viitorul mandat. Propunerea lui Kazimierz Marcinkiewicz, expert in fizica si economie, are nevoie de aprobarea presedintelui Aleksander Kwasniewski. Prima masura a lui Marcinkiewicz a fost aceea de a asigura electoratul ca Guvernul sau va indeplini un mandat de patru ani, respingand astfel speculatiile legate de caracterul provizoriu al misiunii sale.

IN FAMILIE. Liderul conservatorilor, Jaroslaw Kaczynski, ar fi trebuit sa candideze din partea partidului sau la functia de premier al Poloniei. Kaczynski s-a retras insa din cursa pentru a-i lasa locul economistului Marcinkiewicz, care a indeplinit functia de purtator de cuvant al Partidului Lege si Justitie pe probleme de economie. Decizia lui Jaroslaw Kaczynski este justificabila in contextul in care fratale acestuia, Lech, primarul Varsoviei, candideaza, in octombrie, la alegerile prezidentiale.

In urma legislativelor de duminica trecuta, conservatorii si liberalii de la Partidul Platforma Civica vor detine, impreuna, 288 dintre cele 460 de mandate din Dieta (Parlamentul polonez) si urmeaza sa formeze coalitia de guvernare dupa inlaturarea de la putere a fortelor de stanga, discreditate in urma unor scandaluri de coruptie.

×
Subiecte în articol: externe