x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia vrea tehnologie nucleară americană. Care este valoarea achiziției

Polonia vrea tehnologie nucleară americană. Care este valoarea achiziției

20 Oct 2020   •   11:16
Polonia vrea tehnologie nucleară americană. Care este valoarea achiziției

Autoritățile din Polonia au decis să achiziționeze tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la firme din Statele Unite, potrivit Departamentului american al Energiei, citat de Reuters.

Grupul Westinghouse, companie deţinut de Brookfield Asset Management ,Bechtel and Southern Co şi guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare.

Concurența pe această piață se dă între China, Rusia și SUA, care se întrec să vândă tehnologie statelor care vor să consturiască centrale nucleare.

"Sperăm ca decizia finală a Poloniei să încline spre alegerea tehnologiei americane", a declarat secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette. Executivul de la Varșovia vrea să înceteze achizițiile de gaze rusești în 2022 dar va importa gaze naturale lichefiate din SUA și din alte state printr-o conductă din Norvegia. 

În următorul an și jumătate, Polonia va colabora cu SUA în cadrul unui program prin care vor fi construite 6 reactoare nucleare, precum și la eventuale finanțări. 

Primul reactor ar trebui să intre în funcțiune până îmn 2033 și va costa 40 de miliarde de dolari. 

Și România a încheiat un proiect de acord cu SUA, în valoare de 8 miliarde de dolari pentru extinderea și modernizarea energiei nucleare civile. Țara noastră va beneficia de experetiza și tehnologia americane cu ajutorul unei echipe care construiește reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. 
 

×
Subiecte în articol: sua Polonia romania energie nucleara