x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poloniu la bord - Alarma in randul companiilor aeriene

Poloniu la bord - Alarma in randul companiilor aeriene

de George Daniel Ripa    |    01 Dec 2006   •   00:00
Poloniu la bord - Alarma in randul companiilor aeriene

Compania aeriana British Airways a descoperit urme ale unor substante radioactive pe doua dintre cele trei avioane ale sale care au zburat catre Moscova, dupa uciderea lui Alexander Litvinenko.

Testele realizate in incinta aeroportului international Heathrow au demonstrat ca exista "urme foarte slabe de substante radioactive", dupa cum s-a exprimat unul dintre investigatorii britanici. La testarea avioanelor au participat aceiasi experti care au investigat si moartea in conditii suspecte a fostului spion rus Alexander Litvinenko, care a fost ucis cu poloniu 210. Al treilea avion care a facut curse la Moscova se gaseste in prezent in Rusia si urmeaza sa fie testat cand va ajunge la Londra.

John Reid, ministrul de Interne din Guvernul Blair, a fost audiat ieri in Parlament, unde a oferit explicatii despre noile descoperiri ale investigatorilor. Reid conduce un comitet guvernamental care verifica riscul potential la care au putut fi supusi cetatenii britanici. Analistii din Regat asteapta insa deocamdata autopsia la care va fi supus Litvinenko astazi. Pana acum, nici un medic nu a avut curajul sa realizeze aceasta examinare.

36.000 DE "SUSPECTI". Anchetatorii britanici incearca sa gaseasca 33.000 de pasageri care au calatorit cu cele trei aeronave, pe cel putin zece rute, dupa 25 octombrie, dar si 3.000 de persoane care fac parte din staff-ul aeronavei sau al aeroporturilor pe care respectivele aeronave au aterizat. Cele trei avioane au realizat peste 220 de zboruri in ultimele 30 de zile. Serviciul de Sanatate Nationala din Marea Britanie si-a updatat ieri site-ul, oferind mai nou informatii despre efectele si simptomele radiatilor.

Politia incearca sa stabileasca modul in care a fost adus in Marea Britanie poloniul-210, cu care a fost ucis Litvinenko. Tocmai de aceea se studiaza lista pasagerilor care au venit cu aceste aeronave de la Moscova. Scotland Yard-ul a descoperit ca cele doua persoane cu care s-a intalnit Litvinenko la 1 noiembrie, ziua in care s-a imbolnavit, abia venisera de la Moscova, la bordul unor avioane apartinand companiei BA.

Un oficial britanic a declarat ieri ca cel putin 60 de spioni rusi actioneaza in prezent in Marea Britanie si ca, oficial, acestia incearca sa adune date despre "terorismul Islamic".

DIN NOU? Un alt caz aflat zilele acestea in prim-plan este al fostului premier rus Egor Gaidar, caruia i s-a facut rau in mod inexplicabil in timpul unei vizite in Irlanda. Aflat in prezent in stare stabila la un spital din Moscova, Gaidar a primit de la medici vestea ca, dupa toate probabilitatile, ar fi fost victima unei tentative de otravire. Spre deosebire de cazul Litvinenko, atat Gaidar, opozant moderat al lui Putin, cat si familia sa exclud vreo implicare a Kremlinului.
×
Subiecte în articol: externe