x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poroșenko vrea să simplifice eliberarea de pașapoarte ucrainene opozanților ruși

Poroșenko vrea să simplifice eliberarea de pașapoarte ucrainene opozanților ruși

16 Apr 2015   •   09:37
Poroșenko vrea să simplifice eliberarea de pașapoarte ucrainene opozanților ruși
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a anunțat miercuri intenția de a simplifica procedurile de eliberare a pașapoartelor ucrainene și de acordare a azilului politic cetățenilor străini, în special ruși, 'persecutați' în țara lor de origine, relatează AFP, conform Agerpres. El și-a exprimat 'intenția de a iniția amendamente legislative' în legea ucraineană cu scopul de a reduce aceste proceduri, în prezent foarte complicate, a anunțat serviciul său de presă.
 
Șeful statului a făcut această declarație remițând un pașaport ucrainean unei jurnaliste de origine rusă care trăiește în Ucraina și care a acoperit mediatic pentru presa ucraineană în special anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, potrivit aceleiași surse.
 
Ucraina, unde limba rusă este utilizată larg în presă și ale cărei relații cu Rusia traversează în prezent o criză gravă, este o destinație populară pentru rușii care se opun regimului președintelui Vladimir Putin. Unii dintre ei se instalează acolo provizoriu pentru a cere apoi azil politic în Occident.
 
În total, 130 de ruși au cerut azil politic în Ucraina în 2014, însă doar trei l-au putut obține, a indicat pentru AFP biroul Înaltului comisariat al ONU pentru refugiați (HCR) în această țară.
 

×