x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia ameninţă că va uza de dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE

Portugalia ameninţă că va uza de dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE

21 Noi 2012   •   17:01
Portugalia ameninţă că va uza de dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE
Sursa foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, a avertizat miercuri că ţara sa îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, dacă propunerea înaintată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu va fi revizuită.

 
Portugalia se alătură astfel ţărilor care resping propunerea lui Van Rompuy (Spania, Franţa şi Italia), ce prevede reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune, destinate celor mai sărace regiuni din UE, şi cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru politica agricolă comună. 
 
"Suntem dispuşi să mergem până unde va fi necesar pentru a împiedica aprobarea unei astfel de propuneri", a spus primul ministru în faţa parlamentului de la Lisabona, conform agenţiei EFE. Coelho crede că adoptarea propunerii preşedintelui Consiliului European "va afecta competitivitatea ţărilor care depun mari eforturi pentru a-şi reveni" economic. 
 
Premierul lusitan a declarat totuşi că este dispus să negocieze la summitul european de pe 22-23 noiembrie şi că va da dovadă de "flexibilitate", dată fiind importanţa unui acord pe această temă. El a admis că bugetul UE pentru perioada 2014-2020 are nevoie de "o reducere a volumului finanţării", dar şi-a exprimat speranţa că vor fi evitate tăierile "excesive" la anumite capitole care afectează în mod special Portugalia. Voinţa sa de a accepta o reducere a bugetului global european i-a atras critici din partea opoziţiei, care l-a acuzat că merge la Bruxelles acceptând această idee ca punct de plecare în discuţii. 
 
Portugalia trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă şi a fost nevoită, anul trecut în luna iunie, să convină un plan de salvare cu UE şi FMI, constând într-un împrumut în valoare de 78 de miliarde de euro. 

×