x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prapad - Kyrill a ingrozit Europa

Prapad - Kyrill a ingrozit Europa

de Anca Aldea    |    20 Ian 2007   •   00:00
Prapad - Kyrill a ingrozit Europa
Schimbarile climatice nu au legatura cu furtuna
Ucigasul Kyrill a traversat Europa de la vest la est in doar cateva zile. Cel putin 44 de persoane si-au pierdut viata in intemperii provocate de un fenomen al naturii obisnuit, dupa cum sustin oamenii de stiinta.

Furtuna care s-a abatut asupra Europei cu o viteza de pana la 170 de kilometri pe ora a produs moartea a aproape 45 de oameni pe tot continentul, precum si importante pagube materiale, perturband traficul aerian si feroviar.

In Marea Britanie, rafalele de vant au atins 160 de kilometri pe ora. Cel putin 12 persoane, intre care un copil de 2 ani, au fost omorate de copacii sau zidurile prabusite peste ei. In Germania au fost mobilizati 40.000 de membri ai serviciilor de securitate civila, dupa ce in nordul Vestfaliei, cea mai populata regiune a tarii, patru persoane au fost strivite de copacii prabusiti. In Olanda, cinci oameni au murit striviti sub arbori. In Cehia, autoritatile au anuntat moartea a trei persoane.

DOP LA INFRASTRUCTURA. Prapadul creat de Kyrill in toata Europa a dus si la intreruperea alimentarii cu energie a continentului. Fluxul de titei prin oleoductul Drujba catre Europa a fost intrerupt dupa ce vantul a provocat pagube la o statie de pompare din vestul Ucrainei. Slovacia si Ungaria au fost afectate timp de cateva ore. Prin conducta Drujba circula 12,5% din petrolul consumat de UE. Furtuna a perturbat traficul aerian, rutier si feroviar in toate tarile in care si-a facut simtita prezenta. Compania British Airways a anulat 130 de curse interne. Trenurile de mare viteza Eurostar, avand ca punct de plecare si ca destinatie Anglia, anulate joi seara, au intrat din nou in circulatie ieri-dimineata.

Traficul feroviar a fost intrerupt in Germania, ca masura de securitate. Este pentru prima data in istoria carii ferate cand traficul este suspendat, iar Deutsche Bahn (compania feroviara germana) nu a prevazut o reluare completa a traficului vineri, din cauza copacilor prabusiti pe calea ferata. Gara Centrala din Berlin, cea mai mare din Europa, a fost evacuata joi seara, dupa ce o grinda din otel de doua tone s-a prabusit din cauza furtunii, fara a provoca victime.

FARA PANICA! Kyrill nu trebuie perceputa ca un semn evident al incalzirii globale. O furtuna asemanatoare - Lothar - a provocat pagube uriase in iarna lui 1999 in Europa, iar Jeanett a lovit puternic continentul in toamna lui 2002, isi aminteste profesorul Ulrich Cubasch de la Institutul de Meteorologie al Universitatii Libere din Berlin.

"Schimbarea climatica este deja demonstrabila de temperaturi. In privinta furtunilor si a vitezei vantului, nu am constatat inca o crestere", sustine un reprezentant al serviciului german de meteorologie german.

TROIANUL
In timp ce Kyrill isi facea de cap prin Europa, spatiul virtual din lumea-ntreaga a fost lovit de un troian (virus), care utilizeaza informatiile despre furtuni. Potrivit AFP, care citeaza o companie finlandeza de securitate informatica, joi, un atac de retea a fost lansat la nivel mondial. Virusul utilizeaza ca momeala informatiile despre furtunile din Europa pentru a insela vigilenta utilizatorilor. Troianul, care apare in e-mail cu subiectul "230 de morti din cauza unei furtuni in Europa", este activ si infecteaza computerul imediat ce utilizatorul face clic pe mesaj.
×
Subiecte în articol: externe europa