x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul chinez Li se află în Noua Zeelandă. Este cea mai importantă vizită la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani

Premierul chinez Li se află în Noua Zeelandă. Este cea mai importantă vizită la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2024   •   11:00
Premierul chinez Li se află în Noua Zeelandă. Este cea mai importantă vizită la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani
Sursa foto: Hepta

Premierul chinez Li Qiang a fost întâmpinat joi în Noua Zeelandă printr-o ceremonie tradițională în capitala Wellington, înaintea unei întâlniri cu prim-ministrul țării, în cadrul celei mai importante vizite chinezești la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani

Li a fost întâmpinat pe peluza de la Government House atât de premierul Christopher Luxon, cât și de guvernatorul general și a participat la o ceremonie tradițională de primire a maorilor indigeni înainte de a intra înăuntru pentru întâlniri, scrie Reuters.

„Toată lumea știe că situația internațională trece prin schimbări complexe și profunde, dar noi, China și Noua Zeelandă, acordăm o mare importanță dezvoltării relațiilor bilaterale”, a declarat Li înainte de întâlnire.

„Dorința noastră de a intensifica cooperarea reciprocă în materie de beneficii este la fel de puternică”, a spus el, adăugând că este dispus să aibă un schimb sincer de opinii cu Luxon.

Anterior o voce mai moderată în ceea ce privește China, relația Noii Zeelande cu China s-a schimbat de la ultima vizită a unui premier chinez, în 2017.

Noua Zeelandă și-a înăsprit poziția în acest an, acuzând Beijingul că a piratat parlamentul țării și subliniind amenințarea tot mai mare pe care China o reprezintă pentru securitatea în Pacific. Cu toate acestea, Noua Zeelandă a evitat în mare măsură disputele comerciale cu Beijingul care au afectat până de curând Australia vecină.

„Discuția noastră sinceră și dialogul nostru sincer în curs de desfășurare sunt absolut esențiale pentru a profita la maximum de oportunitățile pe care le avem pentru cele două țări ale noastre și, de asemenea, pentru a naviga în zonele dificile”, a declarat Luxon înaintea reuniunii, subliniind oportunitățile în domeniile comerțului, energiei și schimbărilor climatice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×