x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic a anulat o întâlnire cu omologul grec pe tema sculpturilor din Partenon

Premierul britanic a anulat o întâlnire cu omologul grec pe tema sculpturilor din Partenon

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2023   •   12:30
Premierul britanic a anulat o întâlnire cu omologul grec pe tema sculpturilor din Partenon
Sursa foto: Hepta

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a acuzat pe omologul său britanic, Rishi Sunak, că a anulat o întâlnire programată la Londra, marți, într-o dispută diplomatică cu privire la statutul sculpturilor din Partenon, potrivit Reuters.

Grecia a cerut în mod repetat Muzeului Britanic să returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templul din Partenon la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman.

„Îmi exprim supărarea că prim-ministrul britanic a anulat întâlnirea noastră planificată cu doar câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc. Pozițiile Greciei cu privire la problema sculpturilor din Partenon sunt binecunoscute. Am sperat să am ocazia să le discut cu omologul meu britanic. Oricine crede în corectitudinea și dreptatea pozițiilor sale nu se teme niciodată să se confrunte cu argumente”, a spus Mitsotakis într-un comunicat.

Guvernul grec a purtat discuții cu președintele British Museum, George Osborne, cu privire la un posibil acord de împrumut pentru sculpturile, care au fost o sursă de dispute între cele două țări de secole.

Mitsotakis s-a plâns duminică, într-un interviu acordat BBC, că discuțiile despre o posibilă întoarcere a sculpturilor la Atena nu au avansat suficient de repede.

Întrebat despre declarația lui Mitsotakis, biroul lui Sunak a spus că relația Marii Britanii cu Grecia este „foarte importantă” și că cele două țări trebuie să lucreze împreună la provocări globale, cum ar fi combaterea migrației ilegale.

Vicepremierul britanic Oliver Dowden a fost disponibil să se întâlnească cu Mitsotakis pentru a discuta aceste probleme, a mai spus biroul lui Sunak.

Guvernul britanic a exclus întotdeauna să renunțe la proprietatea asupra sculpturilor și susține că acestea au fost dobândite în mod legal.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: kyriakos mitsotakis rishi sunak partenon