x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Poloniei vrea bază NATO dar nu și trupe americane

Premierul Poloniei vrea bază NATO dar nu și trupe americane

22 Aug 2019   •   16:12
Premierul Poloniei vrea bază NATO dar nu și trupe americane
Sursa foto: Spc. Craig Carter/Training Support Activity Europe

NATO ar trebui să-și consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, este de părere premierul polonez Mateusz Morawiecki, însă acesta este împotriva măririi efectivului de militari americani prin transferarea acestora din Germania.
''Avem nevoie de baza militară NATO de la Ramstein (Germania) şi avem nevoie de o nouă bază militară permanentă în Polonia'', a spus prim ministrul, care s-a declarat însă în favoarea rămânerii în Germania a soldaților americani. Cu toate astea, șeful executivului de la Varșovia este de acord cu criticile aduse Berlinului care alocă un buget redus pentru apărare. 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda şi șeful administrației americane, Donald Trump au semnat în luna iunie un acord care prevede creşterea efectivelor trupelor americane staţionate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari şi amplasarea în această ţară a comandamentului unei divizii americane.

Întrucât Trump nu doreşte suplimentarea trupelor americane în Europa, acesta a hotărât ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din cele deja desfăşurate în alte state, mai ales din Germania, ţară criticată de preşedintele american pentru bugetul redus alocat apărării. Acesta laudă în schimb Polonia  pentru cei 2% din PIB atribuit apărării şi pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane.

Germania a alocat anul trecut pentru bugetul apărării 1,2% din PIB. Guvernul condus de Angela Merkel şi-a manifestat intenţia de a creşte acest buget în anii următori, dar tot nu va ajunge la 2% din PIB.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato Polonia