x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premiul Nobel 2021 pentru Pace. Filipineza Maria Ressa se va deplasa la Oslo

Premiul Nobel 2021 pentru Pace. Filipineza Maria Ressa se va deplasa la Oslo

07 Dec 2021   •   10:45
Premiul Nobel 2021 pentru Pace. Filipineza Maria Ressa se va deplasa la Oslo
Sursa foto: wikipedia

Câștigătoarea premiului Nobel pentru Pace își va ridica distincția de la Oslo. Jurnalista filipineză Maria Ressa a primit permisiunea din partea autorităților să se deplaseze în Norvegia, scrie AFP.

Ea are 58 de ani și este liberată condiționat după ce a fost condamnată pentru defăiimare în 2020. Acum așteaptă judecarea apelului. 

Ressa a fost corespondentă CNN și apoi a fondat site-ul de știri Rappler și a primit acordul instanței de apel pentru a se deplasa la Oslo în perioada 8-13 decembrie. 

Jurnaliştii Maria Ressa (Filipine) şi Dmitri Muratov (Rusia) sunt cei doi câștigători ai prestigiosului premiu Nobel pentru Pace ca urmare a  ''luptei lor curajoase pentru libertatea de exprimare și ca reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice''. Ei au dezvăluit fapte de corupție în țările lor, sfidând guvenrnații.

Maria Ressa a scris despre violențele din cadrul campaniei antidrog a președintelui filipinez Rodrigo Duterte. ONG-urile denunță moartea a zeci de mii de persoane. Ziarista este anchetată în 7 dosare, dintre care unul pentru defăimare și riscă 7 ani de închisoare.

Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie de aur, o diplomă 10 milioane de coroane suedeze (circa 980.000 de euro). Este singurul premiu care se decernează la Oslo, restul fiind acordate la Stockholm. în acest an ceremonia se desfășoară pe 10 decembrie la primăria orașului. 

 

×
Subiecte în articol: nobel pace maria ressa