x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Biden a prezentat prima imagine oferită de telescopul spațial Webb

Președintele Biden a prezentat prima imagine oferită de telescopul spațial Webb

12 Iul 2022   •   09:40
Președintele Biden a prezentat prima imagine oferită de telescopul spațial Webb
Sursa foto: Hepta

Președintele american Joe Biden a făcut publică luni prima fotografie realizată de telescopul spațial James Webb al NASA - o imagine a unui roi de galaxii, cea mai detaliată imagine a universului timpuriu care a fost văzută vreodată, relatează Reuters.

Prima imagine de înaltă rezoluție și color a lui Webb a venit în ajunul unei prezentări mai ample de fotografii și date spectrografice pe care NASA intenționează să le arate marți la Centrul Goddard Space Flight Center.

Observatorul Webb, în valoare de 9 miliarde de dolari, cel mai mare și mai puternic telescop științific spațial lansat vreodată, a fost proiectat pentru a privi prin cosmos până la începuturile universului cunoscut, deschizând o eră revoluționară a descoperirilor astronomice.

Imaginea prezentată de Biden și de șeful NASA, Bill Nelson, a arătat clusterul de galaxii vechi de 4,6 miliarde de ani numit SMACS 0723, a cărui masă combinată acționează ca o "lentilă gravitațională", distorsionând spațiul pentru a amplifica foarte mult lumina provenită de la galaxiile mai îndepărtate din spatele său.

Cel puțin una dintre petele slabe de lumină care apar în fundalul fotografiei datează de peste 13 miliarde de ani, a declarat Nelson. Acest lucru o face cu doar 800 de milioane de ani mai tânără decât Big Bang-ul, punctul care a pus în mișcare expansiunea universului cunoscut în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.

"Este o nouă fereastră în istoria universului nostru", a declarat Biden înainte ca imaginea să fie dezvăluită. "Și astăzi vom avea o privire asupra primei lumini care strălucește prin această fereastră: lumina de pe alte lumi, care orbitează stele mult dincolo de a noastră. Este uluitor pentru mine".

El a fost însoțit la Old Executive Office Building din complexul Casei Albe de vicepreședintele Kamala Harris, care prezidează Consiliul Național Spațial al SUA.

Vineri, agenția spațială a postat o listă cu cinci subiecte celeste alese pentru debutul de prezentare a lui Webb. Printre acestea se numără SMACS 0723, o fărâmă din cosmosul îndepărtat, asemănătoare cu o bijuterie, care, potrivit NASA, oferă "cea mai detaliată vedere a universului timpuriu de până acum". De asemenea, aceasta constituie cea mai profundă și mai clară imagine în infraroșu a cosmosului îndepărtat realizată vreodată.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden