x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Dumei ruse vrea despăgubiri de la Ucraina pentru Crimeea

Președintele Dumei ruse vrea despăgubiri de la Ucraina pentru Crimeea

15 Mar 2019   •   14:20
Președintele Dumei ruse vrea despăgubiri de la Ucraina pentru Crimeea

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a cerut comisiilor parlamentare de profil să calculeze pierderile economice suportate de Crimeea în perioada în care s-a aflat în componenţa Ucrainei pentru ca Rusia să poată solicita despăgubiri de la Kiev, informează mass-media ruse, între care agenţiile de presă TASS, Interfax şi publicaţia Vzgliad. 

El a formulat această iniţiativă la reuniunea comună a Consiliului Dumei de Stat şi Consiliului de Stat al Crimeei. 

'Ucraina a tratat Crimeea foarte, foarte incorect: au fost încălcate drepturile fundamentale ale cetăţenilor - dreptul la exprimare în limba maternă, la educaţie în limba maternă. (Ucraina) a distrus economia din Crimeea şi Sevastopol', a declarat Volodon, denunţând o 'politică distructivă' a Kievului faţă de Crimeea. 

'Şi prin structurile noastre parlamentare europene, vom obliga Ucraina să plătească despăgubiri pentru pierderile pricinuite Crimeei în aceşti 25 de ani', de după destrămarea URSS, a afirmat preşedintele Dumei de Stat, în aplauzele celor prezenţi. 

Potrivit şefului legislativului rus, această problemă ar trebui abordată 'fără întârziere'. 

Crimeea, care după destrămarea URSS a rămas în componenţa Ucrainei independente, a fost alipită Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum nerecunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională. Ucraina, la fel şi Occidentul, califică drept o anexare alipirea peninsulei la Federaţia Rusă. 

Crimeea a aparţinut Rusiei din 1783 până în 1954, când secretarul general al CC al PCUS de atunci, Nikita Hruşciov, a decis să transfere peninsula către RSS Ucraineană, aminteşte presa rusă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia crimeea ucraina despăgubiri