x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele ucrainean acuză occidentalii că “vin să dea lecţii Ucrainei”

Preşedintele ucrainean acuză occidentalii că “vin să dea lecţii Ucrainei”

19 Dec 2013   •   19:03
Preşedintele ucrainean acuză occidentalii că “vin să dea lecţii Ucrainei”

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denunţat, joi, "ingerinţa" occidentalilor, care susţin manifestanţii proeuropeni, ce contestă de o lună schimbarea sa de poziţie în privinţa integrării europene în favoarea unei orientări către Rusia, relatează AFP. El a denunţat, de asemenea, "tentativele anticonstituţionale de preluare a puterii" de către opoziţie, care contestă în stradă regimul său de aproape o lună. "Este important să nu existe amestec în afacerile interne", a afirmat liderul ucrainean, în timp ce mai mulţi responsabili europeni, printre care fostul ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, şi adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, s-au deplasat în mijlocul manifestanţilor din centrul Kievului în ultimele săptămâni.

"Sunt categoric împotriva celor care vin în Ucraina pentru a da lecţii", a adăugat preşedintele Viktor Ianukovici. El a lansat, de asemenea, un atac la adresa opoziţiei, pe care a acuzat-o că "încearcă să preia puterea într-un mod anticonstituţional" prin organizarea protestelor din Piaţa Independenţei.

"Sunt categoric împotriva politicienilor care lansează revoluţii. Să aşteptăm alegerile şi poporul îşi va exprima opinia", a adăugat el. Preşedintele a făcut referire la alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc în 2015, în timp ce opoziţia îi cere demisia şi organizarea de alegeri anticipate, după refuzul de a semna Acordul de Asociere cu UE şi reprimarea manifestanţilor de la Kiev.

De asemenea, preşedintele Ianukovici a subliniat că acordurile economice semnate marţi la Moscova nu sunt "în contradicţie" cu integrarea europeană a Ucrainei.

În acelaşi timp, el nu a exclus ca Ucraina să se alăture anumitor clauze ale Uniunii Vamale, proiectul iniţiat de Moscova pentru a menţine controlul asupra fostelor republici sovietice. "Guvernul ucrainean a primit documentele şi le examinează, iar ulterior vor fi trase concluzii privind clauzele cărora ne vom alătura şi în ce condiţii", a declarat preşedintele ucrainean.

Pe de altă parte, el a respins criticile opoziţiei privind creditul în valoare de 15 miliarde de dolari oferit de Moscova şi scăderea cu o treime a preţului la gazele naturale livrate de Rusia, afirmând că acest ajutor economic va permite relansarea economiei ucrainene.

Oferta Rusiei pentru un discount temporar de 33% aplicat preţului gazelor livrate Ucrainei ar putea fi prelungită pe termen lung, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la conferinţa de presă anuală, potrivit Bloomberg.

Rusia va furniza Ucrainei gaze mai ieftine cu o treime, de la 1 ianuarie, precum şi împrumuturi în valoare de 15 miliarde de dolari, prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, datorită legăturilor speciale, "ca între rude apropiate", dintre cele două ţări, pentru a atenua dificultăţile economice, a spus Putin.

"În ceea ce priveşte gazele, este o decizie temporară, dar poate fi extinsă prin hotărârea ambilor parteneri. Sper că putem conveni un aranjament pe termen lung, este perfect posibil", a arătat liderul de la Kremlin.


×