x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

13 Aug 2022   •   13:30
Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi
Sursa foto: Președinția Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un nou apel către statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi, pentru a evita ca blocul să devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele necesare pentru a intra.

Zelenski a declarat că propunerea sa nu se aplică ruşilor care au nevoie de ajutor pentru că şi-au riscat libertatea sau viaţa rezistând politicilor liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Trebuie să existe garanţii că ucigaşii ruşi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen”, a declarat Zelenski într-un discurs, referindu-se la vizele care îi acordă titularului acces în spaţiul Schengen fără frontiere, care se întinde pe teritoriul mai multor state UE, informează Reuters.

„În al doilea rând, nu trebuie să distrugem însăşi ideea de Europa, valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să se transforme într-un supermarket în care nu este important cine intră şi în care principalul lucru este ca oamenii să plătească doar pentru produsele lor”, a adăugat el.

Zelenski a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu acordat săptămâna aceasta cotidianului Washington Post, afirmând că ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia.

Apelul lui Zelenski nu a obţinut încă sprijinul principalilor actori ai UE. Dar el a declarat că a fost încurajat de sprijinul din partea statelor baltice ex-sovietice şi a Republicii Cehe, actualul preşedinte prin rotaţie al UE. Finlanda a susţinut, de asemenea, această idee.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat apelul lui Zelenski în această săptămână, afirmând că „orice încercare de a-i izola pe ruşi sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski