x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ucrainei neagă orice fel de schimb de favoruri cu Donald Trump

Preşedintele Ucrainei neagă orice fel de schimb de favoruri cu Donald Trump

02 Dec 2019   •   10:22
Preşedintele Ucrainei neagă orice fel de schimb de favoruri cu Donald Trump

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat din nou orice fel de favoare făcută omologului său american, Donald Trump, în schimbul unui ajutor militar al Statelor Unite pentru ţara sa, în pofida mărturiilor în acest sens în cazul procedurii de destituire împotriva liderului de la Casa Albă, potrivit AFP.

'Nu am vorbit deloc cu preşedintele american (Donald) Trump în aceşti termeni: eu îţi dau asta, tu îmi dai asta', a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu publicat luni în săptămânalul german Der Spiegel şi în ziarele Time, Le Monde şi Gazeta Wyborcza.

El a adăugat:'Nu înţeleg deloc' acuzaţiile de şantaj în acest sens în cadrul procedurii de destituire în SUA şi 'nu vreau să dau impresia că noi am fi nişte cerşetori' în Ucraina.

Scandalul s-a declanşat în urma unei conversaţii telefonice din 25 iulie în cursul căreia miliardarul republican este suspectat că ar fi şantajat Kievul, condiţionând reluarea ajutorului militar american de lansarea unei anchete în Ucraina asupra fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi a fiului său, acesta din urmă activând pentru un grup din domeniul gazelor ucrainean.

Ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a afirmat fără ocolişuri că a existat un astfel de 'schimb de favoruri' şi aceasta conform 'dorinţelor preşedintelui'.

Mai mult, şeful statului ucrainean a temperat în acest interviu aşteptările înaintea summitului prevăzut asupra Ucrainei la 9 decembrie la Paris, unde urmează să se întâlnească pentru prima oară tete-a-tete cu omologul său rus Vladimir Putin.

Zelenski a subliniat că oprirea conflictului din estul Ucrainei cu separatiştii proruşi nu poate fi discutată decât după mai multe etape preliminare.

Prima vizează 'un schimb de prizonieri' la 'termene rezonabile', a spus el, menţionând apoi o încetare efectivă a focului şi retragerea tuturor forţelor armate din Donbas pentru a se putea lua în considerare alegeri locale în această zonă contestată.

'Dacă aceste trei puncte se rezolvă, atunci vom vedea dacă toată lumea vrea să pună capăt războiului', a afirmat preşedintele Ucrainei.'În ceea ce ne priveşte, noi o dorim sigur, dar vom vedea dacă şi Rusia îşi doreşte aceasta cu adevărat', a adăugat şeful statului.

Acesta va fi primul - din 2016 - summit în aşa-numitul format 'Normandia' destinat să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde războiul a făcut peste 13.000 de morţi.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la sosirea forţelor prooccidentale la putere la Kiev în 2014, urmată de anexarea Crimeei de către Moscova şi de un conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Chiar dacă nu foarte spectaculoase, s-au înregistrat totuşi unele progrese între Kiev şi Moscova după alegerea în luna aprilie a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei, el fiind mult mai favorabil dialogului decât predecesorul său Petro Poroşenko.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump Volodimir Zelenski