x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Zelenski îndeamnă la discuţii serioase pentru a evita pierderi pe mai multe generaţii

Preşedintele Zelenski îndeamnă la discuţii serioase pentru a evita pierderi pe mai multe generaţii

19 Mar 2022   •   08:35
Preşedintele Zelenski îndeamnă la discuţii serioase pentru a evita pierderi pe mai multe generaţii
Sursa foto: Hepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este "timpul" să discutam despre "pace şi securitate", deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii, notează AFP.

"Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli", a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.

"Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat şeful statului.

"În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină".

Mai multe runde de negocieri între Kiev şi Moscova au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă de la invazia rusă a Ucrainei lansată la 24 februarie. Cea mai recentă, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegaţiilor care negociază de la distanţă.

Şeful delegaţiei ruse a anunţat vineri că a remarcat o "apropiere" a poziţiilor în chestiunea unui statut neutru al Ucrainei - ca Suedia şi Austria - şi progrese în ceea ce priveşte demilitarizarea ţării.

×