x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presupusul atentator de la Tel-Aviv a fost prins. E arab israelian şi a fost recrutat de o celulă apropiată Hamas

Presupusul atentator de la Tel-Aviv a fost prins. E arab israelian şi a fost recrutat de o celulă apropiată Hamas

de Marina Constantinoiu    |    23 Noi 2012   •   15:07
Presupusul atentator de la Tel-Aviv a fost prins. E arab israelian şi a fost recrutat de o celulă apropiată Hamas

Serviciul intern de securitate israelian, Shin Beth, a anunţat joi seara arestarea membrilor unei celule suspectate că ar fi vinovată de comiterea atentatului de miercuri de la Tel-Aviv, care a vizat un autobuz, relatează AFP.

“Autorii atentatului de miercuri, care s-a soldat cu 29 de răniţi, au fost arestaţi la câteva ore după comiterea atacului în apropiere de Ramallah, în Cisiordania”, a precizat Shin Beth. “Membrii acestei celule din localitatea Beit Lahia au legături cu mişcările Hamas şi Jihadul islamic şi au recunoscut în timpul interogatoriilor că au planificat  atentate care vizau israelieni, că au pregătit un dispozitiv exploziv şi au ales ca obiectiv Tel-Aviv-ul”, se mai arată în comunicatul Shin Beth.

A folosit maşina angajatorului

Potrivit comunicatului, membrii celulei au recunoscut că au recrutat un cetăţean israelian din Taibe (oraş arab israelian, din apropiere de Tel-Aviv), pentru a comite atentatul. Acesta a obţinut cetăţenie israeliană în urma căsătoriei. Suspectul a folosit maşina angajatorului său din Ierusalimul de Est, care nu a avut cunoştinţă de planul atacului terorist, pentru a aplasa bomba care a fost acţionată prin telefon mobil. Vor urma şi alte arestări, a precizat Shin Beth, menţinând, totuşi, embargoul în privinţa identităţii persoanelor deja arestate. La interogatoriu s-au aflat detaliile pregătirii explozibilului şi cum au fost cumpărate telefoane celulare, utilizate în atentat la detonarea bombei din autobuz, precizează corespondentul Radio România Actualităţi la Ierusalim.

Rezerviştii se întorc acasă

Totodată, unităţile de învăţământ din sudul Israelului îşi reiau activităţile care au fost oprite în toată perioada conflictului cu Fâşia Gaza. Rezerviştii mobilizaţi pentru operaţiunea militară terestră din Gaza se întorc la casele lor. Mulţi locuitori din sudul Israelului şi-au manifestat public nemulţumirea faţă de conducerea politică, în urma înţelegerii de încetare a focului cu Hamas şi pentru faptul că riscurile unor noi atacuri palestiniene rămân aceleaşi. Un ofiţer superior a declarat că este necesar să se dea dovadă de reţinere, deoarece obiectivele au fost atinse. La Ierusalim, poliţia limitează, vineri, accesul fidelilor musulmani pe Muntele Templului, din oraşul vechi. Sunt autorizate doar persoanele în vârstă de peste 40 de ani care posedă carte de identitate israeliană. Efectivele poliţiei au fost întărite la locurile sfinte din Ierusalim.


×
Subiecte în articol: hamas conflict fasia gaza tel-aviv