x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețurile energiei electrice și gazelor urcă la niveluri record în Europa

Prețurile energiei electrice și gazelor urcă la niveluri record în Europa

27 Iul 2022   •   21:05
Prețurile energiei electrice și gazelor urcă la niveluri record în Europa

Prețul energiei electrice în Europa a urcat miercuri la un nivel record, după ce Rusia a redus fluxul de gaze naturale pe continent, punând presiune pe economia deja fragilă a zoneei, scrie Business Insider.

În Germania, energia electrică pentru livrarea de anul viitor, prețul de referință european, a urcat miercuri la un nivel record de 388 de euro pe megawatt oră - cu peste 400% mai mult decât în anul precedent. Ulterior, prețul și-a redus ușor creșterile.

Creșterea prețurilor la electricitate a avut loc în timp ce prețurile europene la gazele naturale - care reprezintă un factor de producție cheie în generarea de energie - au crescut pentru a șasea zi consecutiv, deoarece Rusia și-a respectat promisiunea de a limita și mai mult livrările.

Contractele futures de gaze naturale la hub-ul olandez TTF, referința europeană, au crescut miercuri cu 2%, la 203,50 euro pe megawatt oră. Prrețul a fost cu peste 26% mai mare decât la închiderea de vineri și cu aproximativ 780% mai mare decât anul trecut.

Compania rusă Gazprom a declarat luni că va reduce furnizarea de gaze naturale în Germania și Europa prin conducta Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, dând vina pe o problemă tehnică la o turbină.

Datele Nord Stream au arătat că fluxurile prin conducta au scăzut la aproximativ 20% din capacitate miercuri dimineață.

Anterior, Rusia a redus fluxurile la 40%, guvernele europene acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că folosește gazele naturale ca armă economică ca răspuns la sancțiunile legate de războiul din Ucraina.

Cea mai recentă reducere a livrărilor de gaze naturale rusești către Europa va da o lovitură uriașă economiei regiunii, deja încetinită de inflația în creștere și de costurile mai mari ale împrumuturilor.

(sursa: Mediafax)

×